COMSOL Multiphysics 4.3b přináší modul pro vývoj implantátů a biosenzorů

tisková zpráva společnosti Humusoft

COMSOL Multiphysics je softwarový inženýrský nástroj určený k modelování a simulaci fyzikálních dějů. Verze 4.3b nabízí významné aktualizace v jádře systému i v existujících nadstavbových modulech, ale hlavním přínosem je pět nových nadstavbových modulů. Multibody Dynamics Module je určen pro analýzu sestav tuhých a pružných těles s velkými translačními a rotačními posuvy. Wave Optics Module slouží k simulaci šíření elektromagnetických vln v lineárních a nelineárních médiích. Molecular Flow Module nabízí funkce pro simulaci proudění zředěných plynů při nízkém tlaku ve složitých geometrických strukturách. Semicoductor Module je nástroj pro detailní modelování a analýzu polovodičových zařízení, který využívá metodu transportu náboje. Elektrochemistry Module rozšiřuje schopnosti COMSOL Multiphysics v oblastech elektrolýzy, elektrodialýzy a polarografie.

Multibody Dynamics Module – analýza sestav tuhých a pružných těles s velkými translačními a rotačními posuvy. Knihovna spojů obsahuje několik typů vazeb (prismatické, rotační, sférické, posuvné, šroubové a cylindrické). Lze provádět kinematickou analýzu mechanismů (rychlosti), určovat síly a momenty působící ve spojích nebo deformaci a napjatost v pružných součástech sestavy. Modul umožňuje analyzovat časově závislé úlohy, zjišťovat vlastních frekvence sestavy, používat nelineární materiály a kombinovat v sestavě tuhá a pružná tělesa. Zatížení a podpory je možné definovat časově závislými funkcemi.

Wave Optics Module – simulace šíření elektromagnetických vln v lineárních a nelineárních médiích. Modul pracuje s novou metodou „Beam Envelopes“, kterou lze využít např. v optických vláknech, optických senzorech, při šíření laserových paprsků nebo při modelování nelineárních optických procesů. Modul je vhodný pro uživatele, kteří již nyní využívají stávající RF Module pro výpočty v oblasti optiky.

Molecular Flow Module – simulace proudění zředěných plynů při nízkém tlaku (vakuu) ve složitých geometrických strukturách. Hlavní vlastností modulu je využití volného molekulární proudění metodou rychle lomeného koeficientu. Modul najde uplatnění při výpočtu hmotových spektrometrů, urychlovačů částic, při výrobě komponent satelitů nebo zařízení pro výrobu polovodičů, atd.

Semicoductor Module – modelování a analýza polovodičových zařízení metodou transportu náboje (charge-carrier transport). Uživatelská rozhraní jsou určena k řešení bipolárních tranzistorů, PN přechodů, MOSFET, MESFET, tyristorů a Schottkyho diod s využitím metody konečných prvků a konečných objemů. Modul usnadní práci těm uživatelům, kteří dosud podobné úlohy řešili pracně pomocí obyčejných a parciálních diferenciálních rovnic.

Elektrochemistry Module – modelování elektrolýzy, elektrodialýzy a polarografie. Modul pomáhá řešit problémy vznikající při konstrukci senzorů plynů a glukózy, při výrobě vodíku a kyslíku, destilaci mořské vody či výrobě ultračisté vody, likvidaci odpadních vod, kontrole pH v tekuté stravě nebo při řízení elektrochemických reakcí v biomedicínských implantátech.