Čtyři země postaví v Severním moři 150 GW větrných elektráren

Německo, Belgie, Nizozemsko a Dánsko se zavázaly vybudovat v Severní moři do roku 2050 větrné elektrárny o výkonu alespoň 150 GW. Chtějí tak vytvořit velkou „zelenou elektrárnu“ Evropy.

Výkon 150 GW v pobřežních větrných elektrárnách bude stačit pro zásobování 230 milionů evropských domácností. Země ale plánují, že se elektřina využije také pro výrobu zeleného vodíku. Ten bude určen pro těžký průmysl a nákladní dopravu, které nelze snadno elektrifikovat. A případně může také zajistit teplo a elektřinu v zimě. V roce 2030 už má být k dispozici 65 GW.

Ze strany zmíněných čtyř zemí jde mimo jiné na reakci na probíhající agresivní válku Ruska proti Ukrajině, narušení zásobovacích cest, hrozby odstavení dodávek zemního plynu a masivní výkyvy cen. Souběžně ohlásila Evropská komise, že chce, aby do roku 2050 bylo v moři podél evropských břehů až 300 GW větrných elektráren. V současné době jich je asi 16 GW. Evropská komise hodlá investovat 210 mld. euro na to, aby se do roku 2027 zbavila závislosti na fosilních palivech z Ruska.

zdroj: LeMonde

The post Čtyři země postaví v Severním moři 150 GW větrných elektráren first appeared on Hybrid.cz.