Další výzkum ohledně vlivu modrého světla na biorytmy

Vědci z Circadian Light Research Center zveřejnili své nové zjištění ohledně úzkého pásma modrého světla, které během dne synchronizuje naše cirkadiánní rytmy a narušuje je v noci. Studie by mohla pomoci při dalším vývoji a navrhování LED s optimálmním dopadem na lidského zdraví.

Expozice modrého světla v noci je zavedeným nebezpečím pro veřejné zdraví – potlačuje melatonin, způsobuje cirkadiánní narušení a je prokazatelně spojena se zvýšeným rizikem poruch spánku, obezity, cukrovky, rakoviny prsu a prostaty. Doposud však nebyla známá přesná světelná délka, která narušuje cirkadiánní rytmy v noci.

Tým výzkumného střediska cirkadiánního světla zkoumal, na 34 účastnících studie, vystavení různým LED nebo fluorescenčním spektrům bílého světla po dobu nočních 12 hodin. Po celou noc byly měřeny průběžné hladiny melatoninu. Díky tomu bylo zjištěno, že úrovně potlačení melatoninu se značně lišily v závislosti na jedinečných spektrálních charakteristikách světelného zdroje. Tato data umožnila izolovat dopad jednotlivých vlnových délek světla a určit tzv. barvu ‘Circadian Blue’ (tedy hraniční vlnovou hodnotu, která ovlivňuje cirkadianní rytmy).

Dle vyjádření Dr. Martina Moore-Ede, generálního ředitele Circadian ZircLight, kritický signál modrého světla klesá mezi 438-493nm se špičkou 477nm, která se nazývá „Circadian Blue“, toto zjištění se jeví jako chybějící klíč k řízení zdravotních rizik světla v noci.

Zdroj: ledinside.com