Desítky slunečních elektráren po celé České republice otevírají své brány

Více než dvě desítky solárních elektráren po celé České republice se v týdnu od 20. září zpřístupní veřejnosti. Dny otevřených dveří slunečních elektráren pořádá Solární asociace již pátým rokem u příležitosti Evropského týdne udržitelného rozvoje.

Cílem události je podpořit rozvoj udržitelné ekonomiky, představit fungování solárních elektráren a ukázat široké veřejnosti možnosti využití energie ze slunce. Událost se uskuteční pod záštitou Ministerstva životního prostředí.

Šířit myšlenku udržitelného rozvoje, podpořit iniciativy, které k němu přispívají a dát najevo, že nám záleží na budoucnosti světa, v němž žijeme. To je cílem Evropského týdne udržitelného rozvoje, který letos připadá na termín 20. – 26. září 2021. V rámci této události se konají tisíce akcí od konferencí, výstav, workshopů, seminářů, filmových promítání, až po komunitní setkání a dny otevřených dveří slunečních elektráren. 

foto: Solární asociace

Do celosvětového projektu se zapojí také Česká republika. „U příležitosti této mezinárodní iniciativy v Solární asociaci již pátým rokem pořádáme Dny otevřených dveří slunečních elektráren. Naším hlavním cílem je zpřístupnit zajímavé projekty novým zájemcům o vlastní výrobu energie ze slunce a rozšířit povědomí široké veřejnosti o jejich nesporných výhodách,“ říká Veronika Šilhová, výkonná ředitelka Solární asociace. 

Rodinné střešní elektrárny i solární parky

Do letošního ročníku Dnů otevřených dveří se celkem zapojí více než dvě desítky solárních projektů z celé České republiky. Své brány otevřou jak menší střešní instalace na rodinných domech, středně velké fotovoltaiky, tak i velké solární parky. 

Jako první se již v sobotu 18. září návštěvníkům zpřístupní FVE Bežerovice na Táborsku. Ročně tato elektrárna, která patří do skupiny ČEZ, vyrobí množství elektřiny pokrývající spotřebu více než 700 domácností na jihu Čech.

Otevřena pro veřejnost bude také jedna z největších fotovoltaických elektráren v České republice a vůbec v celé střední, jižní a východní Evropě – FVE Vepřek v Nové Vsi s výkonem 35 MW. Jedná se o komplex 13 bloků, které se rozprostírají na ploše 82,5 ha (rozloha zhruba stovky fotbalových hřišť). V Prakšicích ve Zlínském kraji pak mohou zájemci navštívit tamní úložiště energie. Jedná se o první velkokapacitní skladovací bateriový systém v Česku, který je připojen do distribuční soustavy.

Mezi zapojené energetické projekty patří také sluneční elektrárna Ostrava-Plesná, soběstačná dřevostavba se solárním ohřevem vody a nabíjecí stanicí pro elektromobily. Zajímavostí bude i několik desítek otáčivých zařízení (tzv. trackerů) se zrcadly u FVE Myštěves a FVE Řehoty v Královéhradeckém kraji nebo v Horních Moštěnicích na Olomoucku.

Solární elektrárny budou k vidění i na netradičních místech. Jak využít sluneční energii pro vlastní provoz prozradí v Moštárně Hostětín na Uherskohradišťsku, na Kozí farmě v Pěnčíně na Jablonecku nebo ve Větrném kole v Chocni na Pardubicku.

Úplně poprvé bude možné si prohlédnout fotovoltaickou elektrárnu Chvalatice na Znojemsku, domácí elektrárnu v obci Brňov u Valašského Meziříčí nebo vzorový ostrovní dům v obci Omice nedaleko Brna. Sluneční elektrárny mohou zájemci vidět také v Broumově, Bohuňovicích, Velkém Meziříčí, Bušanovicích, Železné Rudě, Strančicích, Kunčině a na dalších místech po republice.

Vzdělávání studentů i veřejnosti

Stejně jako v předchozích letech se očekává velký zájem nejen ze strany veřejnosti, ale také studentů ze základních a středních škol. Navštívit mohu například Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu, kde se dozví více o použití různých technologií spojených se solární energií nebo o speciálním zapojení do energetického systému budovy s užitím baterií.

Dalším projektem ČVUT UCEEB je Experimentální agrofotovoltaika VUKOZ v pražských Průhonicích. Jedná se o experimentální systém, který ověřuje efektivitu užití FVE společně s agrolesnictvím, a vzájemné vztahy mezi fotovoltaickou technologií a pěstováním dřevin a plodin.

Solární asociace dlouhodobě podporuje edukaci v otázce využití nejen fotovoltaiky, ale obecně obnovitelných zdrojů energie u mladších generací. Školám proto proaktivně nabízíme možnost přihlásit se na komentované prohlídky v jednotlivých elektrárnách po celé republice,“ dodává Veronika Šilhová. 

Mapa solárních elektráren

Přehlednou mapu společně s aktuálním seznamem otevřených slunečních elektráren včetně možných termínů návštěvy najdete ZDE. Do mezinárodní akce se mohou stále zapojit i další solární elektrárny, v případě zájmu najdete kontakt níže.

The post Desítky slunečních elektráren po celé České republice otevírají své brány first appeared on Hybrid.cz.