Dezinfekce piva pomocí UV LED

UV LED se v poslední době stávají náhradou za rtuťové UV zdroje jako efektivní zdroj světelné dezinfekce. Německý výzkumný tým převedl tuto aplikaci na dezinfekční prostředek pro pivovarské vody a uzávěry láhví.

Vědci z pobočky Advanced System Technology (AST) pobočky Fraunhoferova institutu pro optroniku, systémové technologie a využití obrazu IOSB v německém Ilmenau, ve spolupráci se společností PURION, poskytovatelem řešení pro UV technologii, vytvořili modul založený na UV-C LED, který je schopen zničit bakterie během procesu plnění láhví.

Thomas Westerhoff a jeho vědecký tým ze společnosti Fraunhofer IOSB-AST, navrhli modul UV LED, který poskytuje maximální vlnovou délku 265 nanometrů, aby bylo dosaženo optimálního dezinfekčního výkonu. Dle vyjádření Westerhoffa nejtěžší práce spočívala v určení počtu použitých LED a bodovém uspořádání zdrojů v modulu s různými vlnovými délkami.

Systém UV LED ve vodě eliminuje odrazy, které dále zvyšují výkonnost zdrojů záření. Pro průmyslového partnera PURION vyvinuli odborníci ve společnosti Fraunhofer IOSB-AST speciální modul, který může dezinfikovat vnitřky uzávěrů piva během výrobního procesu, před samotným plněním lahví pivem. UV LED dosahuje výkonu až 4W, což s klasickými rtuťovými výbojkami nebylo na takto malé ploše možné. Díky tomu dochází k perfektní dezinfekci a do nápojů se nedostávají žádné nechtěné bakterie.

Zdroj: ledinside.com