Dodge Charger Banshee: nařachaný elektromobil s výfukem

Americké „muscle cars“ mají něco do sebe. Vždy se spoléhaly na objemné šesti- či osmiválce. Dodge Charger „Banshee“ posunuje styl do časů elektromobility.

Značka Dodge patří dnes pod koncern Stellantis. Založena byla už v roce 1900 bratry Horacem Elginem a Johnem Francisem v Detroitu. Prodávala především osobní auta a pick-up trucky. Především v USA značka stále žije a koncept Dodge Charger Daytona SRT “Banshee” je nahlédnutím do blízké budoucnosti.

Tisková zpráva nenabízí moc technických detailů, ale o ně vlastně ani tak moc nejde. Nový Dodge Charger má být elektromobil, a tak je jasné, že bude mít pořádnou sílu. Zajímavá je zmínka o 800V architektuře. To nejdůležitější v tomhle případě je, jak auto vypadá. A jak se můžete přesvědčit na fotkách, kategorii muscle cars rozhodně nedělá ostudu.

Mezi tři hlavní vlastnosti konceptu patří: 1) R-Wing: má zvýšit aerodynamickou účinnost a zároveň zachovat charakteristickou rozměrnou přední část Chargeru. 2) Převodovka eRupt: vícestupňová elektromechanická převodovka, která má zajišťovat výrazné body řazení namísto plynulých přechodů z jednoho převodového stupně na druhý, což přináší stejný pocit „škubání“ jako při řazení u benzinového vozu – a tlačítko „push-to-pass“ pro rychlé zvýšení výkonu. 3) Komorový výfuk Fratzonic: výfukový systém. Na elektromobilu?!

Výfuk prý dokáže vydávat zvuk až o hlasitosti 126 dB, což odpovídá úrovni zvuku Dodge Hellcat – a přesahuje hranici 120 dB, která může způsobit okamžité poškození nechráněných uší. U kategorie muscle car tohle prostě asi chybět nemůže. Na trh by se auto mohlo dostat v průběhu roku 2024.

zdroj: tisková zpráva, foto: Dodge/Stellantis

The post Dodge Charger Banshee: nařachaný elektromobil s výfukem first appeared on Hybrid.cz.