DS a Peugeot zvyšují dojezd svých elektromobilů

Technologický vývoj se na začátku roku 2022 projeví u elektromobilů Peugeot 208 a 2008 zvýšením dojezd až o 25 km (8 %) WLTP. DS 3 Crossback E-tense nabídne po vylepšení o 7 % větší dojezd, tj. 341 km WLTP.

Elektromobily Peugeot e-208 a Peugeot e-2008 byly na evropský trh uvedeny koncem roku 2019. Oba vozy používají modulární platformu eCMP (Common Modular Platform) a jsou vybaveny baterií o kapacitě 50 kWh a elektromotorem o výkonu 100 kW s točivým momentem 260 Nm. Z hlediska technologií se oba modely neustále vyvíjejí, aby svým uživatelům nabídly větší dojezd.

Především došlo k optimalizaci pneumatik, které přešly do třídy „A+“ a díky nižšímu valivému odporu poskytují vyšší účinnost. Jedná se o 16palcová kola v případě vozu Peugeot e-208 a 17palcová kola u vozu Peugeot e-2008.

Kromě toho došlo k vylepšení mechaniky. Vozy nabízí nový převodový poměr, který optimalizuje dojezd při jízdě po silnici a dálnici. A konečně, nové tepelné čerpadlo ve spojení s čidlem vlhkosti instalovaným v horní části čelního skla optimalizuje energetickou účinnost vytápění a klimatizace.

Informace přenášené tímto čidlem umožňují přesněji řídit recirkulaci vzduchu v prostoru pro cestující a v konečném důsledku zachovat množství energie obsažené v baterii během fází vytápění a udržování teploty uvnitř vozu. Účinnost tohoto vylepšení je patrná zejména při nízkých venkovních teplotách.

Souhrnně lze říci, že všechny tyto změny umožní zvýšit dojezd podle homologačního cyklu WLTP následujícím způsobem: Nový Peugeot e-208 nyní nabídne dojezd až 362 km podle WLTP, což je o 22 km více než nyní. Nový Peugeot e-2008 bude mít dojezd až 345 km podle WLTP, tj. o 25 km více než nyní. Kromě výrazného zvýšení dojezdu v cyklu WLTP však dochází také k výraznému zvýšení při reálném používání vozu, a to až o 40 km v městském provozu při teplotách blízkých 0 °C.

Stejná vylepšení platí také pro elektromobil DS 3 Crossback E-tense, který je založen na stejné platformě. V České republice se DS 3 Crossback E-tense prodává za cenu od 1 055 000 Kč s palubní nabíječkou 11 kW, která umožňuje třífázové dobíjení.

zdroj: tisková zpráva

The post DS a Peugeot zvyšují dojezd svých elektromobilů first appeared on Hybrid.cz.