E.ON dokončil výstavbu 50 AC dobíjecích stanic

V roce 2020 začala společnost E.ON s výstavbou veřejných AC dobíjecích stanic v rámci Operačního programu Doprava. Po třech letech tak vzniklo v osmi krajích České republiky 50 veřejných pozvolných dobíječek za téměř 16 milionů korun. Nejvíce jich stojí na území jižních Čech, a to více než polovina. U těchto stanic už dobilo své elektromobily několik tisíc uživatelů.

„I když se v poslední době ve spojitosti s veřejnou dobíjecí infrastrukturou pro elektromobily skloňuje hlavně výstavba rychlých a ultrarychlých dobíjecích stanic, které vznikají u hlavních dopravních tahů a které se také intenzivně věnujeme, i tak se ukazuje, že AC dobíjení má ve veřejné infrastruktuře své místo. Proto s budováním AC dobíječek budeme i nadále pokračovat v lokalitách, kde to dává pro uživatele elektromobilů smysl a je to pro ně přínosné. Koneckonců naše síť E.ON Drive je v Česku z více než poloviny tvořena právě AC dobíjecími body,“ vysvětluje Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice.

SOUVISEJÍCÍ: Nová česká aplikace najde ideální dobíjecí místo a provede platbu

V rámci Operačního programu Doprava se E.ON zavázal postavit 50 AC stanic, které dobíjí výkonem 22 kW a mají vždy dva dobíjecí body, takže na nich může dobíjet najednou až 100 elektromobilů. K prvním spuštěným stanicím v rámci tohoto projektu patřily ty v Třebíči, v Ostravě, v Českém Krumlově a v Českých Budějovicích už v roce 2020. Postupně pak vznikaly do konce uplynulého roku v řadě dalších míst od šumavské Kvildy až po Kroměříž.

Na jihu Čech jich je z celkového počtu aktuálně 27, druhý největší počet pak eviduje Jihomoravský kraj se sedmi stanicemi, Olomoucký kraj se šesti a kraj Vysočina se čtyřmi. Další E.ON postavil v Plzeňském, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Poslední dobíječka pak vznikla ve středočeském Stochově.

Nejvíce dobíječek je na Českokrumlovsku, nejčastěji lidé dobíjí v Českých Budějovicích

„Především v Jihočeském kraji se nám povedlo dobíječkami pokrýt všechny okresy od Prachatic po Jindřichův Hradec. Řidiči je najdou zejména u veřejných parkovišť, obchodních center nebo ubytovacích zařízení. Nejhustší síť těchto stanic je aktuálně na Českokrumlovsku, což je spojeno hlavně s turistickým vytížením Českého Krumlova a Lipenska, kde je o podobný typ dobíjení velký zájem a pro takovou lokalitu je vhodné,“ vysvětluje Martin Klíma, jednatel společnosti E.ON Drive Infrastructure, která v rámci skupiny E.ON zajišťuje výstavbu veřejné dobíjecí sítě.

Nejvyužívanější AC stanicí E.ONu je naopak aktuálně stanice u českobudějovického supermarketu Terno. Následují pak dobíječky v Českém Krumlově a Hatích u Znojma. Celkem za tři roky fungování nabylo u této padesátky AC stanic na 7 000 uživatelů, kteří u dobíječky strávili v průměru 154 minut a za tu dobu odebrali 13,6 kWh. 

„Zatímco u rychlodobíječek stráví řidiči v průměru 20 až 30 minut, aby na další cestu dobili co nejrychleji, u těchto stanic je to více než dvě hodiny a tento strávený čas přesně odpovídá charakteru místa, kde AC dobíječky stavíme a proč mají zrovna v těchto místech smysl,“ říká Martin Klíma a dodává, že největší odběry v těchto lokalitách jsou během letních měsíců a prosince – tedy v době prázdnin a dovolených. Aktuálně společnost hledá a vytipovává další vhodné lokality pro tento typ dobíjení. Soustředí se přitom na tzv. body zájmu jako jsou národní parky a další turistické cíle.

Výstavba 50 AC stanic v Operačním programu Doprava v hodnotě téměř 16 milionů korun, byla částečně financovaná dotací 9,6 milionu korun, kterou poskytlo Ministerstvo dopravy. 

Síť E.ON Drive v Česku

Síť E.ON Drive v České republice měla ke konci minulého roku 254 dobíjecích stanic po celé České republice, z čehož je 93 stanic v tzv. partnerském režimu. Stanici si pořídí partner a E.ON mu ji spravuje jako jakoukoliv jinou stanici ve své síti. Dalších 25 stanic je aktuálně postavených a čeká na připojení. Do sítě E.ON Drive na začátku minulého roku přibyl také první ultrarychlý dobíjecí hub u Sulejovic. Celkem je v síti E.ON Drive v Česku 6 ultrarychlých dobíječek.

zdroj: tisková zpráva

The post E.ON dokončil výstavbu 50 AC dobíjecích stanic first appeared on Hybrid.cz.