Ekonomika jako letenka k Marsu

Cena aktiv, které dnes vlastníme, je přímo spojena s naším očekáváním, že prosperita se bude zvyšovat – firmy budou generovat stále vyšší zisky (akcie), státy dokáží splácet své závazky (státní dluhopisy), lidé budou mít stále vyšší nároky i prostředky na bydlení (nemovitosti). Budou existovat důchody a kvalitní zdravotnictví.

Jenomže představme si třeba analogii s kosmickým programem. Všechno to připomíná situaci, kdy se po přistání na Měsíci někdo rozhodne prodávat letenky na Mars s tím, že dodavatel se zavazuje let realizovat do konce 20. století. Nadšení fanoušci sci-fi by se řadili do fronty.

Ať už by dotyčný podnikatel byl podvodník nebo by jen sázel na samospádem fungující technologický pokrok, letenky by byly nakonec bezcenné. Před konečným zúčtováním by existovala složitá hra o Černého Petra. Cena letenek by nějakou dobu mohla i růst. Někteří, až by se probrali z bludu, by je dokázali alespoň prodat bez vlastní ztráty ještě větším důvěřivcům. Do reality by vstoupila prohlášení politiků či centrálních bankéřů, že se něco určitě stane nebo rozhodně nestane. Nakonec by ale někdo musel být poražen a skončit s potištěnými papírky.

Podobná je situace i dnes. Madoff sedí ve vězení, ekonomika jako celek je však postavena na podobně nepodložených vírách, slibech a klamech. Nejenom, že se nikdo nepodíval na Mars, ale dokonce nedošlo ani k návratu na Měsíc. A uskuteční-li se, nestanou na Měsíci spíše Číňané?

Zdroj: Stephen D. King: Až dojdou peníze – konec západního blahobytu, Paseka 2014