Elektrický náklaďák Volvo ujel 345 km na jedno nabití

V Německu byl proveden první nezávislý test energetické účinnosti s plně naloženým elektrickým náklaďákem Volvo Electric těžké řady. Elektrické nákladní vozidlo překročilo svůj oficiálně uváděný dojezd a spotřeboval o 50 % méně energie než jeho dieselový protějšek.

Testovaným nákladním vozidlem bylo Volvo FH Electric, vozidlo s nulovými emisemi výfukových plynů, s trvalým výkonem 490 kW a celkovou hmotností soupravy 40 tun. Německý novinář Jan Burgdorf otestoval nákladní vozidlo na Green Truck Route, 343 km dlouhé trase, která zahrnuje různé dálnice, kopcovité terény a užší silnice, která se používá pro testování nákladních vozidel různých výrobců v široké škále podmínek.

„Musím říct, že jízda s tímto vozidlem je stejně agilní, nebo dokonce agilnější než s dieselovým vozidlem. Řidiči budou velmi překvapeni, jak snadno se řídí, jak je tiché a jak dobře reaguje. Nejsou zde cítit žádné vibrace,“ říká Jan Burgdorf.

Volvo FH Electric si po celou trasu udrželo průměrnou rychlost 80 km/h, což bylo srovnatelné s Volvem FH s dieselovým pohonem vybaveným balíčkem pro úsporu paliva I-Save. Na základě spotřeby energie pouhých 1,1 kWh/km mělo elektrické nákladní vozidlo celkový dojezd 345 km na jedno nabití.

„Tyto výsledky testů ukazují, že je možné ujet až 500 km během běžného pracovního dne s krátkou zastávkou pro nabití, například během oběda,“ vysvětluje Tobias Bergman, ředitel oddělení pro testy s novináři společnosti Volvo Trucks. V testech Green Truck Route spotřebovalo Volvo FH Electric o 50 % méně energie než Volvo FH se srovnatelným vznětovým motorem.

„Elektrická hnací soustava je velmi účinná, díky čemuž je plně elektrické nákladní vozidlo velmi účinným nástrojem pro snižování emisí CO2,“ komentuje Tobias Bergman. Cílem společnosti Volvo Trucks je, že v roce 2030 budou elektrická vozidla tvořit polovinu jejích prodejů nákladních vozidel a v roce 2040 100% sníží emise CO2 u nových prodaných nákladních vozidel.

Fakta o testu a vozidle:
Celková hmotnost soupravy: 40 tun
Průměrná rychlost: 80 km/h
Spotřeba energie: 1,1 kWh/km
Kapacita baterie: 540 kWh
Výstupní výkon: 490 kW trvalý výkon
Celková délka zkušební dráhy: 343 km
Celkový dojezd na jedno nabití: 345 km

Testované Volvo FH Electric dokáže během běžného pracovního dne ujet až 500 km, pokud se k němu přidá dobíjení, například během polední přestávky. Volvo Trucks má řadu šesti plně elektrických nákladních vozidel navržených tak, aby pokryly mnoho různých přepravních úkolů. Modely Volvo FH, FM a FMX Electric mají GCW až 44 tun.

Prodej v Evropě pokračuje a výroba bude zahájena v druhé polovině roku 2022. Sériová výroba vozidel Volvo FL a FE Electric pro městskou distribuci a svoz odpadu v Evropě začala v roce 2019. Výroba Volva VNR Electric pro Severní Ameriku začala v roce 2020.

zdroj: tisková zpráva

The post Elektrický náklaďák Volvo ujel 345 km na jedno nabití first appeared on Hybrid.cz.