Elektrický tahač Tesla Semi je konečně tady! Nabijí se výkonem 1 MW

Tesla předala po pěti letech od oznámení prvnímu zákazníkovi elektrický tahač Tesla Semi. A ukázala podivuhodné výsledky testů.

Plně elektrický tahač Tesla Semi provází dlouhodobě odklady a v poslední době i pochyby o tom, zda jsou sliby Elona Muska reálné. Ohlášen byl v roce 2017. Elon Musk tehdy prohlašoval, že nám z něj vyletí mozek z hlavy. Nám možná ne, ale některým výrobcům dieselových tahačů možná ano.

Velmi rychle si Tesla Semi po desítkách a stovkách začaly rezervovat velké americké společnosti jako Walmart, Budweiser, PepsiCo a další. Původně měl dojezd na jedno nabití a s nákladem činit 500 km, což ale Musk později upravil na 800 km. Následovalo několik odkladů původního data uvedení v roce 2020 a výroba se rozjela až v říjnu 2022. Původní plány hovořily o výrobě až 100 000 Tesla Semi ročně.

Aktuální speciální Tesla Semi událost vlastně nic úplně překvapivého nepřinesla. Jen potvrzení původních hodnot. Tesla představila výsledek praktického testu při 804 km cestě s plně naloženým Tesla Semi. Celková hmotnost činila 37 tun, kolik z toho byl náklad lze pouze odhadovat na přibližně 25 tun za předpokladu hmotnosti tahače 12 tun.

Jak jezdí Tesla Semi
Z Fremontu do San Diega dojel elektrický tahač Tesla Semi se 4 % kapacity baterie. Její velikost zatím Tesla neupřesnila, nejspíš bude ale v prodeji několik variant. foto: Tesla

Tesla se chlubila zejména překonaným převýšením 1260 m n. m. a tím, jak snadno si elektrický tahač poradil se stoupáním proti dieselovému bratrancovi. Spotřeba je podle Tesly pod 2 kWh/mi (124 kWh/100 km). Potvrzen byl také brutální nabíjecí výkon 1 MW na Megachargerech. Tesla zdá se potvrdila stejný nabíjecí výkon také pro Tesla Cybertruck. O pohon Tesla Semi se stará stejná soustava tří elektromotorů, jako v Model S/X Plaid. Prvním zákazníkem který Tesla Semi obdrží, je Pepsico.

Video z Tesla Semi Event:

zdroj: Tesla

The post Elektrický tahač Tesla Semi je konečně tady! Nabijí se výkonem 1 MW first appeared on Hybrid.cz.