Elektromobil Kia EV6 je německé prémiové auto roku 2022

Elektromobil Kia EV6 překonává modely Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron, Škoda Enyaq i další a odnáší si vítězství v prestižní soutěži. Kia EV6 ujede na jedno nabití až 528 kilometrů; nabití z 10 na 80 % kapacity za 18 minut.

Zbrusu nový elektrický crossover Kia EV6 získal titul ‚Německé auto roku 2022‘ (GCOTY) v kategorii ‚Prémiové vozy‘. Prestižní ocenění přichází v době probíhající evropské premiéry tohoto netrpělivě očekávaného pokrokového crossoveru.

EV6 setřáslo celou řadu konkurentů, aby nakonec získalo ocenění nejvyšší; pokrokový crossover postupně porazil různorodou směsici soupeřů zahrnující např. modely Hyundai Ioniq 5, Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron, Škoda Enyaq a Mercedes-Benz třídy C. Nové modely se základní cenou od 25 do 50 tisíc eur hodnotila porota zahrnující 20 automobilových novinářů s cílem určit celkového vítěze kategorie.

Vedle tří hlavních kategorií zahrnujících ‚kompakty‘ (se základní cenou do 25 tis. eur), ‚prémiové vozy‘ (s cenou 25 až 50 tis. eur) a ‚luxusní vozy‘ (v ceně přesahující 50 tis. eur) byla do soutěže zahrnuta i další kategorie s označením ‚Nové energie‘, představující elektromobily poháněné výhradně energií z akumulátorů nebo vodíku. V této kategorii se Kia EV6 umístila jako druhá.

„EV6 není jen prvním vozem značky Kia postaveným na naší nové podvozkové platformě E-GMP (Electric-Global Modular Platform), ale i prvním modelem, který představuje naši novou a smělou designovou filozofii ‚Spojené protiklady‘, jakož i zbrusu nové logo značky,“ uvedl Luc Donckerwolke, vedoucí kreativní manažer HMG.

EV6 je prvním modelem Kia koncipovaným čistě jako akumulátorový elektromobil (BEV), postaveným na vlastní zbrusu nové podvozkové platformě E-GMP (Electric-Global Modular Platform). Díky špičkové architektuře se tento vůz pyšní dojezdem až 528 km na jedno nabití (v kombinovaném cyklu podle WLTP) a díky 800V technologii nabíjení je možné EV6 dobít z 10 na 80 % kapacity za pouhých 18 minut. Další výhodou EV6 je špičková vnitřní prostornost a široká škála asistenčních systémů a technologií infotainmentu.

Vůz je k dispozici s pohonem zadních kol nebo v uspořádání s pohonem všech kol; dále může zákazník volit mezi vysokonapěťovým akumulátorovým modulem se zvýšenou (77,4 kWh) nebo standardní kapacitou (58,0 kWh). Akumulátorový modul 77,4 kWh je spojen s elektromotorem o výkonu 168 kW, pohánějícím zadní kola; v případě provedení AWD se používají dva elektromotory o celkovém výkonu 239 kW.

Koncem roku 2022 bude zahájen prodej dynamicky zaměřeného EV6 GT s pohonem všech kol, výkonem 430 kW a zrychlením z místa na 100 km/h za pouhé 3,5 sekundy. Akumulátorový modul o kapacitě 58,0 kWh spolupracuje se 125kW elektromotorem pohánějícím kola zadní nápravy; varianta AWD v tomto případě využívá dva elektromotory o celkovém výkonu 173 kW (235 k). 

zdroj: tisková zpráva

The post Elektromobil Kia EV6 je německé prémiové auto roku 2022 first appeared on Hybrid.cz.