Elektromobil Mercedes-Benz EQE: Daimler jde ostře proti Tesla Model 3

Mercedes-Benz EQE je nový elektromobil třídy E s 90kWh baterií a dojezdem 660 km WLTP. Elektrická ofenzíva Mercedesu tak pokračuje ve vysokém stylu.

Jen pár týdnů po uvedení luxusní limuzíny Mercedes-Benz EQS, který přímo kontruje elektromobil Tesla Model S, tu máme model Mercedes-Benz EQE. Novinka nabídne 90kWh baterii (využitelných) pro dojezd až 660 km.

Elektromobil Mercedes-Benz EQE. foto: Mercedes-Benz
Elektromobil Mercedes-Benz EQE. foto: Mercedes-Benz

Při uvedení na trh budou k dispozici dvě varianty s různými výkonovými charakteristikami. EQE 350 nabídne max. výkon 215 kW při spotřebě 19,3-15,7 kWh/100 km. Plánovány jsou také sportovní varianty s výkonem kolem 500 kW. Rychlonabíjení je možné až 170 kW.

Rozměrově je EQE pochopitelně menší (délka, šířka, výška: 4946/1961/1512 mm), než obří EQS, rozvor je o 90 mm kratší na i tak úctyhodné hodnotě 3120 mm. Vnějšími rozměry je auto srovnatelné s CLS.

Elektromobil Mercedes-Benz EQE
V interiéru elektromobilu Mercedes-Benz EQE samozřejmě (na přání) nechybí obrovské displeje systému MBUX Hyperscreen. foto: Mercedes-Benz

Samozřejmě nabídne multimediální systém MBUX Hyperscreen, ale také další vychytávky z EQS: automatické otevírání předních dveří nebo zatáčení zadní nápravy (4,5° až 10°). . Podobně jako elektromobily Tesla nabídne EQE HEPA filtr pro lepší kvalitu vzduchu uvnitř kabiny.

Elektromobil Mercedes-Benz EQE. foto: Mercedes-Benz
Elektromobil Mercedes-Benz EQE. foto: Mercedes-Benz
Elektromotor Mercedes-Benz EQE
Elektromotor Mercedes-Benz EQE má napětí 328,5 V, palubní nabíječka může mít výkon 11/22 kW. V zavazadelníku je 430 litrů volného místa. foto: Mercedes-Benz

Výroba elektromobilu Mercedes-Benz EQE má začít ještě letos v továrně v Brémách. Pro Čínu se bude vyrábět v Pekingu. Globální launch proběhne v polovině roku 2022. Auto nabídne over-the-air updaty, stejně jako EQS. Cenu elektromobilu očekáváme kolem 1,5 milionu korun.

Není bez zajímavosti, že elektromobil Mercedes-Benz EQE je jedno z prvních aut, která jsou vyrobena z oceli ze Salzgitter AG, která je 100 % recyklovaná.

The post Elektromobil Mercedes-Benz EQE: Daimler jde ostře proti Tesla Model 3 first appeared on Hybrid.cz.