Elektromobil Tesla Model Y odstartoval revoluci ve výrobě aut

Tesla začala vyrábět elektromobil Tesla Model Y s využitím obřích vstřikovacích lisů, které poslední roky nakupuje. Podvozek auta se tak nově skládá ze dvou velkých částí.

Elon Musk už přes rok slibuje, že Tesla Model Y bude revoluce ve výrobě aut. Tesla proto ve svých továrnách instaluje obří vstřikovací lisy přezdívané „gigapress“. V nich bude odlívat přední a zadní část podvozku pro elektromobil Tesla Model Y. Poprvé se to povedlo v polovině letošního dubna.

Odlití přední a zadní části podvozku elektromobilu umožní zcela zásadní snížení výrobních nákladů, zjednodušení výroby a zlepšení kvality. Navíc se tím sníží hmotnost vozu, čímž se mírně prodlouží dojezd. Odpadnou také problémy s dodavateli, protože původně se daný komponent skládal z až 70 částí. V neposlední řadě jde o první takový počin v moderním automobilovém průmyslu, který má potenciál jej výrazně změnit – což se ostatně Tesle povedlo už tak.

Tesla původně plánovala, že evropský Tesla Model Y vyráběný v gigatovárně Berlín bude mít strukturální baterii a články 4680, obojí navázané právě na lisované díly podvozku. Jenže teď to vypadá, že vývoj a výroba článků 4680 má zpoždění. A výroba Tesla Model Y se v nových továrnách v Berlíně a Texasu rozběhne prozatím bez nich.

zdroj: electrek.co

The post Elektromobil Tesla Model Y odstartoval revoluci ve výrobě aut first appeared on Hybrid.cz.