Elektromobil Volvo EX30 posouvá bezpečnost ve městě na novou úroveň

Nový elektromobil Volvo EX30 nabídne nejvyšší možnou úroveň bezpečnosti, jak je u této švédské značky dobrým zvykem. Soustředí se mimo jiné na městský provoz.

Připravovaný elektromobil Volvo EX30 je vybaven upozorněním při otevírání dveří. To může řidiče prostřednictvím vizuální a zvukové výstrahy varovat, že se chystá otevřít dveře do cesty projíždějícímu cyklistovi nebo jinému účastníkovi silničního provozu.

Upozornění při otevírání dveří představuje jednu z několika funkcí technologie pro zajištění bezpečného prostoru Safe Space, která u malého plně elektrického SUV EX30 demonstruje uplatnění vysokých nároků na bezpečnost. Jedná se o auto, kterýé bylo stvořeno pro jízdu ve městě, čemuž odpovídají i technologie zaměřené na ochranu lidí v rušném městském prostředí.

SOUVISEJÍCÍ: Elektromobil Volvo EX90 Excellence: křišťál a dřevo součástí interiéru

Nový elektromobil Volvo EX30 je jakožto vůbec nejmenší SUV automobilky Volvo Cars tak bezpečné, jak byste od vozu této značky očekávali. Volvo EX30 je navrženo tak, aby pomáhalo v případě nehody chránit řidiče i celou posádku. To dělá prostřednictvím nejmodernějších zádržných technologií a také díky své prvotřídní konstrukci, která splňuje naše vlastní náročné bezpečnostní požadavky. Je prostě navrženo tak, aby bylo připraveno na všechny možné scénáře, k nimž může v reálném světe dojít.

U auta došlo ke zpevnění bezpečnostní klece, A-, B- a C-sloupků a také střechy. Protože se jedná o elektrický vůz, zaměřili se inženýři také na integritu akumulátoru. Podvozek i bezpečnostní klec jsou vyrobeny z různých druhů vysokopevnostní oceli, která bude při případné dopravní nehodě účinně kompenzovat náraz.

Volvo EX30 je vybaveno také vzdáleným airbagem integrovaným uvnitř sedadla řidiče, jehož smyslem je při bočním nárazu snížit závažnost případného zranění hlavy a hrudníku. Kromě nejvyšších standardů bezpečnosti nabízí Volvo EX30 také pokročilou sadu nových prvků aktivní bezpečnosti, které pomáhají chránit osoby uvnitř i vně vozu.

Součástí standardní výbavy interiéru modelu Volvo EX30 bude pokročilý systém kontroly pozornosti řidiče, který nad řidičem bude bdít ve chvílích, kdy není zrovna v nejlepší kondici. Kromě praktického detekčního systému na volantu je vůz vybaven speciálním senzorem využívajícím efektivní algoritmy umístěným za volantem, který sleduje pohyby očí a obličeje s frekvencí 13× za sekundu. Tímto způsobem se Volvo EX30 snaží pochopit, zda jste rozrušení, ospalí nebo jinak nepozorní, a to i v případě, že si to sami ani neuvědomíte.

Smyslem nové funkce automatického brzdění v křižovatce navržené pro město je pomoci předcházet dopravním nehodám na křižovatkách. V případě, že vám nečekaně zkříží cestu jiné vozidlo, je funkce automatického brzdění v křižovatce navržena tak, aby vůz zastavila, a tím pomohla zabránit kolizi nebo alespoň zmírnit její dopad.

Nové plně elektrické SUV Volvo EX30 se poprvé představí celému světu 7. června. Hned v ten den bude možné zadávat objednávky tohoto vozu.

zdroj: tisková zpráva


The post Elektromobil Volvo EX30 posouvá bezpečnost ve městě na novou úroveň first appeared on Hybrid.cz.