Fakulta desingu a umění Ladislava Sutnara má novou tvář

Téměř sto metrů dlouhou a dvě patra vysokou koláž studentských prací na fasádě Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni nahradily panely s červenými, bílými a černými geometrickými obrazci, v nichž je zakódován mezi studenty a pedagogy zdomácnělý název fakulty SUTNARKA.

Stalo se tak u příležitosti sedmiletého výročí od jejího otevření. Červeno-bílo-černé forma nového opláštění upomínají nejen na práci světoznámého designéra a plzeňského rodáka Ladislava Sutnara, jehož jméno fakulta nese, ale také korespondují s vizuálním stylem Sutnarky.

„Inspirovalo mě dílo Ladislava Sutnara a při návrhu pláště budovy jsem pracoval se stejnými geometrickými motivy jako on. Chtěl jsem, aby ve tvarech na fasádě zároveň byl i nebyl čitelný název fakulty – Sutnarka,“ říká Rostislav Vaněk s tím, že jeho záměrem bylo fakultu zviditelnit, dát i lidem, kteří vidí budovu z dálky, najevo, že nejde jen o další halu na průmyslových Borských polích. „Samozřejmě i s ohledem na to, že u Sutnarky vzniká točna pro prodlouženou tramvajovou trať,“ dodává.

Práce Rostislava Vaňka ovšem fasádou neskončila. Navrhl také orientační systém pro interiér budovy, který se teprve začne osazovat. Namísto obligátních šipek přitom pracoval se sutnarovskými půlkruhy orientovanými vpravo či vlevo, které budou uvnitř fakulty ukazovat směr či označovat jednotlivé ateliéry nebo kabinety.

„Jsem šťastný a hrdý, že do portfolia špičkových umělců, kteří na naší fakultě působí, přibyl také profesor Vaněk, který zde nechává nejen zřetelnou stopu pedagogickou, ale také designérskou,“ říká děkan Josef Mištera.

{loadmodule mod_tags_similar,Související}