Finská jaderná elektrárna Olkiluoto 3 byla po 16 letech stavby spuštěna

Třetí blok finské jaderné elektrárny Olkiluoto byl rozestavěn v roce 2005. Hotovo mělo být o pět let později. Stavba se ale poněkud protáhla – a prodražila.

Olkiluoto 3 byl první rozestavěný Evropský tlakovodní reaktor (EPR). Jde o reaktor generace III+ vyvinutý francouzskými firmami Areva (dříve Framatom) a EDF ve spolupráci s německou společností Siemens AG. V současné době jsou rozestavěny další tři takové reaktory: Flamanville 3 (Francie) a dva v Hinkley Point C (Velká Británie). Všechny potkal stejný osud: zásadní průtahy a mnohonásobné zdražení celého projektu. Mezitím už byla spuštěny dva EPR reaktory v Číně (Taišan 1 a 2).

Finský reaktor Olkiluoto 3 nabídne výkon 1600 MW, čímž zajistí 14 % výroby elektřiny ve Finsku. Aktuálně běží na 30 % výkonu, který bude postupně navyšován na 100 % do ledna 2022, kdy začne elektřina proudit do sítě. Dlouhodobě se uvažuje také o stavbě reaktoru Olkiluoto 4.

Půjde o první spuštěnou jadernou elektrárnu ve Finsku po 40 letech a po 14 letech také v Evropě (naposledy reaktor Cernavodă-2 v Rumunsku v roce 2007). Během začátku příštího roku by měly být spuštěny také slovenské Mochovce-3 (440 MW). Zároveň však mají být vypnuty všechny zbývající německé jaderné elektrárny.

zdroj: tisková zpráva

The post Finská jaderná elektrárna Olkiluoto 3 byla po 16 letech stavby spuštěna first appeared on Hybrid.cz.