Ford chce vlastní EV platformu, Volkswagen utře nos?

V roce 2019 dali Ford a Volkswagen síly dohromady. V umožnil Fordu stavět na jeho MEB nové elektromobily. Nadějná spolupráce ale asi nebude mít dlouhého trvání.

Aliance automobilek Volkswagen a Ford v oblasti elektromobility se zdála jako dokonalé spojení. Financial Times ale píší, že Ford se chce od německé platformy MEB postupně odpoutat a vyvinout si svou vlastní. Martin Sander, vedoucí divize elektromobilů Ford v Evropě, nicméně řekl, že prozatím se pouze zkoumají „všechny příležitosti“. A dodal, že finální rozhodnutí musí být teprve učiněno a zároveň, že „Ford je otevřený spolupráci na elektromobilech s VW i dalšími výrobci.“

Zní to tak, že si Ford chce nechat obě možnosti otevřené. Peter Johnson z Electrek.co si myslí, že pokud chce Ford do budoucna zůstat konkurenceschopný v oblasti elektromobility, bude muset přijít s vlastní platformou – je to pro něj ta nejlepší volba. Spojení s VW a využití jeho platformy MEB mu umožnilo rychle a výhodně vstoupit s elektromobily na EU trh. Jenže Tesla, Volkswagen, Hyundai i GM mají každý své vlastní elektromobilní platformy a Ford ji bude potřebovat také.

zdroj: Electrek.co

The post Ford chce vlastní EV platformu, Volkswagen utře nos? first appeared on Hybrid.cz.