Ford představil nové elektrické dodávky

Ford Pro představuje nový víceúčelový model E-Tourneo Custom s elektrickým pohonem a také plug-in hybridní a čistě vznětové verze Tourneo Custom.

Ford E-Tourneo Custom je jedním ze čtyř nových plně elektrických modelů Ford Pro, které budou v Evropě uvedeny na trh do roku 2024. Cílí na soukromé i firemní zákazníky a nabízí prostor až pro osm cestujících. Nové Tourneo Custom vyrábí závod Ford Otosan v tureckém Kocaeli. Dodávky evropským zákazníkům začnou v druhé polovině roku 2023. Dojezd na jedno nabizí je až 370 km.

Nový model přináší ucelený soubor prémiové výbavy včetně flexibilních zadních sedadel uložených v kolejnicích, elektricky ovládaných bočních dveří, audiosystému B&O, digitálních klíčů ve formě karty, panoramatické skleněné střechy a inovativního sklopného volantu.

Ford E-Tourneo Custom

V rámci dosud nejširší řady Tourneo Custom se zákazníci mohou rozhodnout také pro zcela novou verzi Plug-in Hybrid (PHEV), vhodnou pro scénáře, kdy je vyžadována větší flexibilita. Vedle toho lze nový model objednávat s nejnovější generací vznětových motorů Ford EcoBlue, které jsou volitelně k dispozici s novou osmistupňovou automatickou převodovkou a poprvé také s inteligentním systémem pohonu všech kol.

Propracovaný elektrický pohon Ford

Ford E-Tourneo Custom využívá stejnou technologii bateriových článků s vysokou energetickou hustotou jako pick-up Ford F-150 Lightning. Akumulátor s využitelnou kapacitou 74 kWh je zde kombinován s elektromotorem o výkonu 160 kW. Plně elektrické hnací ústrojí nabízí také možnost jízdy na jeden pedál, což dále usnadňuje a zpříjemňuje ovládání vozu.

Palubní třífázová 11kW nabíječka na střídavý proud dokáže akumulátor plně nabít za méně než osm hodin. E-Tourneo Custom podporuje také stejnosměrné rychlonabíjení výkonem až 125 kW; v takovém případě lze akumulátor nabít z 15 na 80 % přibližně za 41 minut. Nabíjecí křivka modelu E-Tourneo Custom umožňuje rychlé doplnění elektřiny; při laboratorním testování se pomocí stejnosměrné rychlonabíječky o výkonu 125 kW dojezd prodloužil o téměř 38 km za pouhých pět minut.

Ford E-Tourneo Custom

Ford E-Tourneo Custom může tahat přívěsy o hmotnosti až 2000 kg a nabízí také značné užitečné zatížení, což přijde vhod při volnočasovém i pracovním využití tohoto všestranného modelu. Technologie Pro Power Onboard s výkonem až 2,3 kW pak umožní zákazníkům plně využít potenciál elektrifikovaných verzí Tournea Custom. Prostřednictvím zásuvek v přední části kabiny lze takto napájet digitální zařízení, nářadí nebo sportovní a kempingové vybavení i mimo dosah elektrické sítě.

Ford vyvinul také inovativní digitální klíč. Je inspirovaný hotelovými kartami a podle plánů bude k dispozici od roku 2024. Využívá technologii NFC. Majitelům umožňuje nosit při sportování nebo venkovních aktivitách namísto objemného klíče tenkou voděodolnou kartu a může být přínosem i pro firmy, kde se v jednom vozidle střídá několik řidičů.

Výběr pohonných jednotek

Nový Ford Tourneo Custom PHEV využívá paralelní hybridní soustavu. Zážehový motor 2,5 l s Atkinsonovým cyklem se uplatní při jízdách na dlouhé vzdálenosti, zatímco elektromotor a 11,8kWh akumulátor umožňují ujet i více než 50 km čistě na elektřinu, což je ideální pro pohyb v bezemisních městských zónách.

Vedle elektrifikovaných pohonných jednotek bude Ford nabízet Tourneo Custom také s nejnovější generací vznětových motorů EcoBlue ve variantách 110 kW a 125 kW, a to ve spojení s novou osmistupňovou automatickou nebo šestistupňovou manuální převodovkou.

Ford E-Tourneo Custom

Zákazníci mohou využívat internetové připojení prostřednictvím standardně montovaného 5G modemu, který zajišťuje pohodlnou a intuitivní podporu digitálních služeb Ford Pro. Vlastnit a provozovat nové Tourneo Custom je díky tomu pro zákazníky jednodušší a finančně příznivější.

Majitelé mohou řídit nabíjení, předehřívat akumulátor i kabinu, dálkově zamykat dveře, sledovat zabezpečení vozidla a dostávat upozornění na jeho stav prostřednictvím aplikace FordPass nebo softwaru Ford Pro, což je řešení určené firemním zákazníkům.

Všichni provozovatelé vozů Tourneo Custom, soukromí i firemní, mohou také těžit ze služby FORDLiive, která již po celé Evropě pomohla zabránit 145 000 dnům nucených odstávek vozidel. Tato bezplatná služba využívá údaje z automobilu v reálném čase k tomu, aby pomáhala předcházet poruchám a zkracovat dobu oprav prostřednictvím proaktivních upozornění na stav vozidla, urychlených dodávek náhradních dílů a digitální podpory od specializovaných agentů FORDLiive a technických týmů Fordu.

zdroj: tisková zpráva, foto: Ford

The post Ford představil nové elektrické dodávky first appeared on Hybrid.cz.