Google věnoval milion dolarů webu ElectricityMap.org

Webová aplikace ElectricityMap.org umožňuje sledovat aktuální výrobu a mezinárodní přenosy elektřiny po celém světě, aktuálně zejména v Evropě. Od Google.org nyní získala $1 mil. na další rozvoj.

Díky aktuální real-time datům obnovovaným každou hodinu lze z původem dánského projektu ElectricityMap.org vyčíst, jak emisně náročná je výroba elektřiny v jednotlivých zemích (a dohledat to i zpětně). Pokud si web rozkliknete nyní, zjistíte že zelené Norsko a Švédsko zásobují čistou elektřinou zbytek kontinentu.

Světle zelená Francie, která většinu elektřiny vyrábí v jaderných elektrárnách, nyní kvůli prodloužení odstávky několika reaktorů kupodivu spíše dováží. A jako obvykle temně hnědé Polsko naopak elektřinu z uhelných elektráren vyváží – k nám, do Litvy, na Slovensko. Mapa nyní podrobně zobrazuje celou Evropu, část Severní a Jižní Ameriky a postupně přidává další regiony.

Milion dolarů od Google nepochybně tomuto open-source projektu pomůže v dalším rozvoji. Kromě webu si lze ElectricityMap.org stáhnout také jako aplikaci do mobilu.

zdroj: ElectricityMap.org

The post Google věnoval milion dolarů webu ElectricityMap.org first appeared on Hybrid.cz.