feed info

5 článků z Věda

Národní galerie vystavuje novinky ve svých sbírkách

Pouhé dva měsíce mají návštěvníci Veletržního paláce možnost zhlédnout výběr hlavních přírůstků ve sbírkách Národní galerie Praha z let 2013 až 2018. K vidění jsou malby Petra Brandla, grafika Albrechta Dürera, asijské tušové malby a kaligrafie i tvorba současných českých umělců.

Knižní veletrh v Lipsku potřetí: Rudiš cenu nedostal

Úvodní den (čtvrtek 21. března) Lipského knižního veletrhu se pro českou stranu nesl ve znamení dvou významných událostí. První z nich bylo slavnostní otevření národního stánku a druhou vyhlašování Ceny Lipského knižního veletrhu, na niž byl nominován i Rudišův román Winterbergs letzte Reise (Luchterhand 2019).

Marion Poschmannová: Borovicové ostrovy (ukázka z knihy)

Marion Poschmannová patří k největším osobnostem současné německé literatury. Třikrát byla nominovaná na Německou knižní cenu, naposledy za román Borovicové ostrovy, za který je letos nominovaná i na Mezinárodní Man Bookerovu cenu.

Bylo nás pět a Muži v ofsajdu – tato díla Karla Čapka zná snad každý!

V hlase rozhlasové moderátorky byl bezelstný a uvolněný klid člověka říkajícího všeobecně známé samozřejmé věci, o kterých se nepřemýšlí. V pondělí 11. března 2019 po půl třetí odpoledne na stanici Vltava jsme tak vyslechli: „Bylo nás pět, Hostinec u kamenného stolu nebo Muži v ofsajdu, díla spisovatele a novináře Karla Čapka u nás zná snad...