feed info

5 článků z Věda

Národní galerie vystaví gotický skvost – Pietu z Bílska

Po několika letech náročných restaurátorských prací budou mít návštěvníci Kláštera sv. Anežky možnost spatřit pozdně gotickou Pietu z Bílska, již se podařilo navzdory velmi špatnému stavu zachránit. Mimořádná památka z jižních Čech bude k poprvé vidění ve středu 10. dubna.

Kniha Kevina Duttona hledá „moudré“ psychopaty

Kniha oxfordského psychologa Kevina Duttona (*1967) Moudrost psychopatů (2012) předjala o sedm let později u nás vydanou práci Radkina a Františka Honzákových Čas psychopatů (2018) a nyní opět vychází česky (poprvé 2013).

Morris Gleitzman: Když (ukázka z knihy)

Také třetí díl z Gleitzmanovy románové série o židovském chlapci Felixovi čelícím hrůzám druhé světové války a holokaustu zprostředkuje dětem tuto dobu lépe než sebedelší výklady v hodinách dějepisu.

Pavol Rankov: Legenda o jazyku je román, nikoliv spis z archivu StB

Černým koněm březnového Velkého knižního čtvrtka se stal román oceňovaného slovenského prozaika Pavola Rankova Legenda o jazyku, který vydalo v překladu Petry Darovcové nakladatelství Host. Autor v příběhu zasazeném do normalizační Prahy propojil známou, a přesto mnoha tajemstvími opředenou legendu o sv. Janu Nepomuckém s osudem vlastní rodiny.