feed info

33 článků z ArmádníNoviny.cz

Gerlach: Komfort posádky ako nová výzva vývoja obrnených vozidiel

Vlastnosti obrnených vozidiel sa zvyčajne posudzujú podľa úrovne ich odolnosti, mobility a ochrany pred vonkajšími útokmi. Pri konštrukcii vozidiel novej generácie je však rovnako dôležitý komfort posádky, ktorý okrem iného závisí aj od úrovne hluku a vibrácií prenášaných do kabíny. Úlohou vývojárov je preto zabezpečiť, aby tieto rušivé vplyvy boli čo najmenšie.


Středa 30. ledna 2019



Úterý 29. ledna 2019


Německá modernizace britského tanku Challenger 2

Německá firma Rheinmetall na londýnské konferenci IAV 2019 (International Armoured Vehicles) představila svůj návrh modernizace britských tanků Challenger 2. Hlavním rysem německé nabídky je nová věž a německý kanon L55A1 ráže 120 mm s hladkým vývrtem.


Pondělí 28. ledna 2019



Neděle 27. ledna 2019


S-70i Black Hawk pro polské speciální síly

Polské letectvo do konce roku převezme čtyři víceúčelové vrtulníky S-70i Black Hawk vyráběné v polské firmě PZL Mielec. Vrtulníky poslouží především polským speciálním silám. V minulém roce si vrtulníky S-70i Black Hawk pořídila i polská policie.


Čtvrtek 24. ledna 2019


Izraelský protiraketový systém Iron Dome pro americkou armádu

Americká armáda (US Army) nakoupí dvě baterie izraelského protiraketového systému krátkého dosahu Iron Dome. Nákup je součástí širší snahy armády vytvořit (resp. obnovit) vojskovou protivzdušnou obranu (PVO) určenou k ničení raketové, dělostřelecké a minometné RAM (Rocket, Artillery, Mortar) munice, střel s plochou dráhou letu, dronů nebo bitevních vrtulníků /...


Úterý 22. ledna 2019


Izrael opět zaútočil na Sýrii. Ruské protivzdušné obraně navzdory

Izraelské letectvo IAF (Israeli Air Force) 20. a 21. ledna provedlo další údery na íránské a syrské cíle v Sýrii. Jedná se již o třetí známý izraelský letecký úder za posledních 30 dnů. Proti izraelským letadlům nezasáhly systémy protivzdušné obrany (PVO) S-300 a Izraelcům se navíc podařilo zničit minimálně dva ruské komplety syrské PVO. Syřané naopak tvrdí,...


Pondělí 21. ledna 2019



Čtvrtek 17. ledna 2019


Ruské stíhačky Su-57: Další objednávka a nové technologie stealth

Ruská tisková agentura TASS informovala o záměru ruského ministerstva obrany uzavřít v roce 2020 se Sjednocenou leteckou korporací (OAK) druhou smlouvu na dodávku 13 víceúčelových stíhaček Su-57. Společně s loni podepsanou smlouvou na dva sériové Su-57 ruské Vzdušně-kosmické síly (VKS) získají 15 sériových Su-57. Zároveň agentura TASS informovala o nové stealth...


Středa 16. ledna 2019


Francie nakupuje modernizované stíhačky Rafale

Podle nizozemského webu Scramble Magazine Paříž u firmy Dassault Aviation objednala dalších 28 vylepšených stíhaček Rafale za dvě miliardy euro. Zároveň Paříž oficiálně spustila vývoj nejnovější verze Rafale F4, která bude dostupná od roku 2024.

Pěchota proti tankům: Terénní čtyřkolky s protitankovými zbraněmi

Na webu Modern War Institute vyšel článek pojednávající o problému nasazení pěších praporů americké námořní pěchoty (USMC) proti obrněným jednotkám. Autor článku, poručík Walker Mills, doporučuje zvážit nasazení vysoce mobilních týmů s protitankovými raketovými komplety (PTRK). Stojí jistě za diskuzi, zda je koncept vhodný i pro Armádu ČR.


Úterý 15. ledna 2019



Pondělí 14. ledna 2019


Americká námořní pěchota testuje robotické spolubojovníky

10. ledna informační systém DVIDS (Defense Visual Information Distribution Service) zveřejnil sérii fotek z testování bezosádkových vozidel UGV (Unmanned Ground Vehicle) a zásobovacích kvadrokoptér. UGV a drony testovala americká námořní pěchota (USMC) na cvičišti Muscatatuck Urban Training Center (MUTC) v Indianě.


Neděle 13. ledna 2019



Pátek 11. ledna 2019


Americké tanky budoucnosti: Klíčem je mobilita a údržba

Výzkumný a výukový institut Modern War Institute vydal dva články o problematice nasazení mechanizovaných jednotek. Dle kapitána Harrisona Morgana je kvůli problémům s údržbou a s omezenou mobilitou nutné zavést lehčí a mobilnější obrněná vozidla. Naopak kapitán Kevin Zhang varuje před ústupem od silně chráněných vozidel a navrhuje investice do infrastruktury, která...


Středa 9. ledna 2019



Úterý 8. ledna 2019