feed info

49 článků z Vesmír

Ptačí válka

Teplejší jara ponoukají lejsky černohlavé (Ficedula hypoleuca) k časnějším návratům z afrických zimovišť na nizozemská hnízdiště. Tam na ně čeká smrtelné nebezpečí v podobě sýkor koňader (Parus major).


Středa 23. ledna 2019


Vědec, který manipuloval genomem lidí, přišel o práci

Univerzita v čínském Šen-čenu propustila vědce Che Ťien-kchueje (v anglické transkripci Jiankui He), stojícího za kontroverzním experimentem s genetickou manipulací lidí. Oznámila to v pondělí na svých stránkách vědcova mateřská univerzita SUSTech.


Čtvrtek 17. ledna 2019


Je Česko atraktivní pro vědce?

Je Česká republika atraktivní pro vědce? Jaké mají podmínky pro svou práci? Jaké překážky stojí v cestě tomu, aby přicházeli do českých laboratoří a ústavů mladí lidé ze zahraničí? Existuje vize rozvoje vědy?


Úterý 15. ledna 2019


Od nádoru k národu

Tělo i stát jsou napadány nemocemi, jejichž léčba je složitá. Nezvládnutá terapie pak může vést k zániku celého organismu, respektive státu. Medicína a sociální-vědy tu k sobě mají velmi blízko jediným slovem – rakovina.


Úterý 8. ledna 2019



Pondělí 7. ledna 2019


Co se můžeme naučit od štírků?

Spolupráce při lovu kořisti, dělba práce, výpomoc při péči o potomstvo, sociální chování, sebeobětování, sociální parazitismus – že by štírci na cestě k eusocialitě?

Co víme o titanech?

Titan obrovský (Titanus giganteus) patří mezi největší žijící brouky světa. Jeho domovem jsou tropické deštné pralesy Jižní Ameriky. Na to, kolik pobral slávy, však zůstává jeho život stále zahalen tajemstvím.

Dejte to k ledu. Ale ke kterému?

„A přece mě můj dobrý kůň ve vlasti přenesl přes široké jezero jako to za námi, a přitom si nesmočil ani chlup nad kopytem,“ řekl křesťanský rytíř Saracénovi. Saracén naň pohlédl s překvapením. „Ani Mrtvé moře, ani žádný ze sedmi oceánů, které omývají zemi, neunese na hladině tíhu koňského kopyta.“

Dostali jsme obrovskou šanci

Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, jíž jsou oceňováni myslitelé „přesahující svým dílem do kulturního, společenského i každodenního života“ získal v jubilejní dvacátý rok Josef Jařab. Jakou podobu by mělo mít vzdělání na českých univerzitách? Jakých chyb jsme se na cestě za svobodným a demokratickým vzděláním dopustili? Nejen o tom hovoříme...

Gene drive míří do Afriky

V Burkině Faso vypustí vědci do volné přírody deset tisíc komárů Anopheles gambiae. Ti „prošlápnou cestu“ moskytům vybaveným zvláštní vlohou pro rezistenci k malárii.

I nádor má svůj ekosystém

Výskyt nádorů celosvětově roste, což lze vidět i jako daň za prodlužování lidského věku. Tento fakt však představuje výzvu pro vývoj nových léčebných technologií. Jeden z moderních přístupů je založen na vnímání nádoru jako ekosystému různých buněčných typů. Platformou pro studium nádorového mikroprostředí se stalo i nově vzniklé Centrum nádorové...

I uhlí má svoji auru

Pravěký člověk, který si obložil oheň neznámými hořlavými černými kameny, ani netušil, jaké vrásky a bezesné noci připraví budoucím uhelným chemikům a technologům. Ani po mnoho desetiletí trvajícím výzkumu uhlí nemůžeme říci, že bychom o této černé substanci věděli vše.

Lebka a hnáty

Na fotografii pořízené dalekohledem Gemini South v roce 2004 vidíme hned tři fáze zrodu nových hvězdných pokolení. Přezdívku „Lebka a zkřížené hnáty“ si mlhovina NGC 2467 vysloužila díky svému vzhledu na širokoúhlých snímcích.