feed info

6 článků z Věda

Výstava o Bauhausu nabízí nejen fotografie, ale i filmy a přednášky

Stoleté výročí založení Bauhausu ve Výmaru připomíná výstava snímků kultovních staveb renomovaného fotografa architektury Filipa Šlapala. Výstavu v pražské Galerii Jaroslava Fragnera doprovází rovněž unikátní dobové filmy a dokumenty, připraven je také cyklus přednášek českých i slovenských historiků architektury a designu.

Marc Lazar: Musíme v Evropě přijít s novou formou demokracie

Francouzský institut v Praze připravil cyklus přednášek s názvem „1989–2019 Cesty Evropy“. Pozvání hned na tu první k tématu krize evropské levice přijal profesor Marc Lazar, jeden z předních odborníků na dějiny sociální demokracie a levicových hnutí v Evropě. O tom, že v krizi není dnes jen levice, ale politika jako taková, a také o současné Itálii a Francii,...

To je ale náhodička podruhé

Kauza Faltýnek, Kapsch, ÚHOS a další má pochopitelně pokračování. Opozice prvoplánově naskočila na možnost poškodit ANO a Babiše v době jeho nepřítomnosti standardními operacemi.

William S. Burroughs: Hebká mašinka (ukázka z knihy)

Již od svého vstupu do světa literatury budil americký prozaik William S. Burroughs náležitý rozruch – a i to je dosti slabý výraz na emoce, jež jeho knihy provázely. Byly zakazovány a nechápány, autor sám byl jedněmi zatracován a proklínán jako šarlatán a literární zvrhlík, jinými naopak vynášen jako věrozvěst nových pohledů i přístupů.

Literární vyhlídky (11. až 17. března)

Nadcházející týden přinese mimo jiné další z Velkých knižních čtvrtků, premiéru filmové adaptace Mawerova Skleněného pokoje či první autorské čtení adeptů na ceny Magnesia Litera. A jako vždy jsme pro vás vybrali i několik zajímavých (audio)knižních...