46 článků z PÁTKU 19.4.2019

Soudce Strnad údajně porušil základní procesní pravidla

Soudce Zdeněk Strnad je v podezření, že porušil základní procesní pravidla a rezignoval na legitimní průběh insolvenčního řízení se společností Heavy Machinery Services (HMS). Vyplývá to ze stížnosti této společnosti předsedovi Krajského soudu v Českých Budějovicích Milanu Tripesovi, veřejně přístupné v insolvenčním rejstříku.

Muže podezřelé z únosu pětileté dívky poslal soud do vazby

Dva muže, které policie podezírá z úterního únosu pětileté dívky, poslal Obvodní soud pro Prahu 10 do vazby. Uvedla to mluvčí soudu Libuše Jungová. Dívku vytrhli neznámí muži v úterý před 13.00 její babičce z náruče v ulici Vlasty Průchové v Praze 10 a naložili do přistaveného osobního auta značky Volvo.

Komplic teroristy Amriho měl kontakty na strůjce útoků v Paříži

Komplic Tunisana Anise Amriho, který v roce 2016 spáchal atentát na berlínský adventní trh, měl kontakty na zosnovatele teroristických útoků v Paříži z roku 2015. V pátek o tom informoval německý týdeník Der Spiegel, podle nějž informace dokazuje, že Amri byl součástí rozsáhlé teroristické sítě, o níž měly úřady jen kusé poznatky.

Jágr se dočkal! Čtyřmi góly poslal Kladno do Extraligy

Hokejisté Kladna vyhráli v 10. kole baráže o extraligu v Českých Budějovicích 4:2 a slaví návrat do nejvyšší soutěže po pěti letech. Čtyřgólovým představením zařídil vítězství sedmačtyřicetiletý majitel Rytířů Jaromír Jágr, který se hattrickem do 25. minuty postaral o vedení 3:0 a pak ještě upravil dvě sekundy před koncem druhého dějství na 4:2.

Zemřela hraběnka Thamara Kinsky, bylo jí 83 let

Ve věku 83 let zemřela ve středu 17. dubna v Paříži hraběnka Thamara Kinsky. Po restituci rodového majetku žila s manželem Radslavem Kinským na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Své rodové sídlo začal Kinský opravovat po roce 1992, po jeho smrti v roce 2008 převzal péči o zámek syn Constantin.

Fajt podle Staňka opakovaně porušoval zákon a předpisy

Odvolaný ředitel Národní galerie Praha (NGP) Jiří Fajt podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) opakovaně porušoval zákon, předpisy a nedbal na výtky a doporučení. Ministr to uvedl ve vyjádření k dopisu, kterým se za Fajta postavili šéfové významných zahraničních institucí.

Studentský film Sto dvacet osm tisíc bude soutěžit v Cannes

Francouzský festival v Cannes bude mít letos v soutěži českou účast. V sekci Cinéfondation uvede studentský film Sto dvacet osm tisíc, který už získal na Českých lvech cenu za nejlepší studentský film. Pořadatelé seznam filmů uvedli na webu festivalu, který se koná od 14. do 25. května.

Slávisté Souček a Ševčík jsou v ideální sestavě Evropské ligy

Fotbalisté pražské Slavie Tomáš Souček a Petr Ševčík se dostali do ideální sestavy Evropské ligy po čtvrtfinálových odvetách. Oba čeští záložníci se střelecky prosadili při čtvrteční porážce 3:4 s Chelsea. Ševčík dal na Stamford Bridge dokonce dva góly a byl také v nominaci na nejlepšího hráče týdne, ale tuto cenu nakonec získal jiný dvoubrankový střelec...

Odklad Dragonu

NASA po dohodě se SpaceX oznámila odklad startu sedmnácté zásobovací lodě Dragon nejdříve na 30. dubna. Důvody souvisí s oběžnou dráhou stanice. 19. dubna 17:30

Japonské firmy investují do Uberu miliardu dolarů

Konsorcium japonských firem investuje miliardu dolarů (zhruba 23 miliard korun) do poskytovatele alternativní taxislužby Uber. Investiční fond banky SoftBank, automobilka Toyota Motor a výrobce automobilových součástek Denso sdělily, že podpoří jeho finančně náročný vývoj autonomně řízených vozů.