29 článků z PONDĚLÍ 22.4.2019

Jan Zbořil: Pohovka Sigmunda Freuda (ukázka z knihy)

Jan Zbořil ve své druhé sbírce básní mísí drobná pozorování se skelety příběhů – a zároveň je schopný sesbíranou pěnu dní místy pročísnout říznou metaforou. Výsledkem je kniha výsostně čtivá a svěží, okořeněná jemným humorem.

Nepočítal jsem, že by se po sezoně někdo ozval, přiznal Sklenička

První sezonu v zahraničí má za sebou obránce hokejové reprezentace David Sklenička. Proměnila se v čekání na šanci na kýžený start v NHL v dresu slavného Montrealu, která ale nepřišla. Dvaadvacetiletý bek však zůstává nad věcí a věří, že v příštím ročníku bude vše jinak. Reprezentační pozvánka ho příjemně překvapila.

Bergamo zaskočilo senzačně druhou Neapol, už je čtvrté

Fotbalisté Bergama zvítězili v 33. kole italské ligy na hřišti druhé Neapole 2:1 a posunuli se na čtvrté místo, které svému držiteli vynese na konci soutěže postup do Ligy mistrů. Atalanta sesadila ze čtvrté příčky AC Milán, který má horší skóre.

VIDEO: Monstrózní pyro! Řečtí fandové málem zapálili stadion

Téměř čtvrtletí uplynulo, než řecký fotbalový klub PAOK Soluň získal znovu mistrovský titul. Dočkal se po 24 letech, ačkoliv nebyl v letošní sezoně považován za favorita tamější domácí soutěže. Nicméně Superligu ovládl bez porážky a na svém hřišti mohly začít velkolepé oslavy podpořené velkolepou pyrotechnickou show, která rozsvítila celý stadion.

Voráček: Kladno mi udělalo radost. Jágr může hrát ještě dlouho

Útočník Jakub Voráček prožil v sezoně NHL s Philadelphií výrazně méně radosti, než doufal a na jejím začátku očekával. Jeho hokejové srdce mohlo přesto plesat nad týmovými úspěchy v době, kdy už postupové naděje Flyers uhasly. V tuzemsku ho totiž nadchla jízda mateřského Kladna za postupem mezi elitu.

Trump udělá vše proto, aby nemusel ukázat své účetnictví

Americký prezident Donald Trump se bude proti snaze demokratů nahlédnout do jeho finančních záznamů bránit u soudu. Jeho osobní právníci a právníci jeho organizace dnes podali návrh na zablokování výzvy předsedy výboru Sněmovny reprezentantů pro dohled a reformu, který si chce vydání finančních informací vynutit.

Švédi mají třináct hráčů z NHL, Švýcary posílí Hischier

Třináct posil z NHL mají jistých do přípravy pro mistrovství světa na Slovensku hokejisté Švédska, kteří budou po triumfech na šampionátech z minulých dvou let útočit na zlatý hattrick. Nechybí mezi nimi brankář Henrik Lundqvist z New York Rangers, olympijský vítěz z roku 2006 z Turína a mistr světa z roku 2017 z Paříže a Kolína nad Rýnem.

Třinci se povedl obrat, proti Liberci bude útočit na mečbol

Hokejisté Třince porazili ve finále play-off extraligy Liberec 4:1 a v sérii vedou 2:1. Bílí Tygři sice ve vyprodané Werk Areně po gólu Marka Kvapila vedli, Oceláři ale zásluhou branek Davida Ciencialy a Martina Růžičky v závěru druhé třetiny vývoj utkání otočili. Ve třetí části poté jejich vítězství potvrdili Martin Adamský a při power play Jiří Polanský.

Voráček a Gudas už jsou s hokejovou reprezentací, chyběl Gulaš

Hokejová reprezentace se sešla v Nitře na startu pátého týdne přípravy na květnové mistrovství světa na Slovensku. S týmem už jsou i hvězdné posily útočník Jakub Voráček a obránce Radko Gudas z Philadelphie. Trenér Miloš Říha starší dnes naopak ještě neměl k dispozici plzeňského útočníka Milana Gulaše, který se připojí později.

Evropské sondy ve 3D

Evropská kosmická agentura představila novou stránku, na které si přijdou na své všichni technologičtí hračičkové. Chcete si prohlédnout evropské kosmické sondy ze všech možných úhlů? Chcete si stáhnout jejich trojrozměrné modely v různých formátech pro různé programy? Máte zájem si vystřihnout sondy z papíru a slepit? Pak je přesně pro vás určena adresa...

Při nehodě na jezdeckých závodech zemřela jezdkyně

Na následky úrazu při jezdeckých závodech v neděli v Pardubicích zemřela jezdkyně. Neštěstí se podle prohlášení pardubického Dostihového spolku stalo při závodech ve všestrannosti. "Jezdkyně překonala překážku bez kontaktu s ní, bohužel následně došlo k pádu koně, který ji zavalil," uvedl spolek v tiskové zprávě. Závody, které začaly v pátek, pořadatelé...

Kytary vyrábí ze dřeva, které si sám vybere, pokácí a zpracuje

Jan Fišer dokáže vdechnout dřevu život. V Dubenci na Trutnovsku, kam nedávno přestěhoval svoji dílnu, vyrábí dřevěné kytary různých tvarů, velikostí, konstrukce i využití. První hudební nástroj vyrobil před 20 lety na studiích a bylo to banjo, řekl. Kytary pod vlastní značkou Jan Fišer s logem dvou delfínů staví od roku 2005.

Letadlo ČSA v problémech. Muselo hodinu kroužit nad Ruzyní

Letadlo na pravidelné lince Českých aerolinií z Kodaně do Prahy dnes dopoledne mělo závadu na klapkách. Před přistáním víc než hodinu kroužilo nad Prahou, aby se zbavilo většiny paliva a mohlo bezpečně přistát. Letoun s 82 lidmi na palubě dosedl krátce po poledni. Nikomu se nic nestalo.

Češi kupují stále více biopotraviny, prodej vzrostl o třetinu

Česká spotřeba biopotravin předloni vzrostla o 30,5 procenta, spotřebitelé si koupili zboží za 3,33 miliardy korun. Nárůst byl nejvyšší od roku 2008, sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Ministerstvo tyto údaje zjistilo z dotazníkového šetření mezi výrobci a distributory biopotravin.

Václav Neckář vyrazil s bratrem do lázní

Václav Neckář měl vždy s bratrem Janem přátelský vztah. Koneckonců, je šéfem jeho doprovodné kapely. Ovšem od doby, co před lety utrpěl vážnou mozkovou příhodu, bez něj neudělá na veřejnosti pomalu ani krok.

Přibude na vlajce USA hvězda? Chicago by mohlo utvořit stát

Skupina republikánských zákonodárců v Illinois žádá americký Kongres, aby vyhlásil Chicago 51. státem USA. Kuriozitou je, že rozdělení států Illinois si navrhovatelé ve skutečnosti nepřejí, chtějí tak jen upozornit kulturní a finanční napětí mezi venkovskými oblastmi a třetím nejlidnatějším americkým městem.

Zůstávám v PSG. Mbappé vyloučil odchod do Španělska

Fanoušci staronového francouzského mistra Paris St. Germain se nemusí bát, že přijdou o svého kanonýra Kyliana Mbappého. Dvacetiletý fotbalista při nedělních oslavách ligového titulu odmítl spekulace o možném přestupu do Realu Madrid, který po návratu Zinédina Zidana hodlá investovat stovky milionů eur do letních posil.

Dubnový fejeton Romana Žižlavského

Ve Francii hořela katedrála. Nějací magoři zabili spoustu lidí na Srí Lance. Při pobytu v rodném kraji jsem našel medvědí česnek. A stopy po bobří přítomnosti na místním potoku. Také stopy po přítomnosti esoteriků, kteří si v bobří oblasti postavili zmenšeninu Stonehenge.

Nejezděte do zlínské zoo autem, doprava kolabuje

Zlínskou zoologickou zahradu zahltili během svátečního dne tisíce návštěvníků z širokého okolí, na místě se tvoří kolony a kapacita parkoviště je zcela vyčerpána. Zlínští strážníci apelují na návštěvníky, aby se na návštěvu do zoologické zahrady auty vůbec nevydávali.