32 článků z NEDĚLE 5.5.2019

Říha nominoval na mistrovství světa. Jede Vrána či Tomášek

Trenér české hokejové reprezentace Miloš Říha zařadil do kádru pro mistrovství světa v Bratislavě a Košicích 25 hráčů. Mezi nimi je deset posil z NHL včetně útočníka Jakuba Vrány z Washingtonu, který ještě za národní tým neodehrál ani jeden zápas. Do kádru se naopak nevešel obránce Jakub Jeřábek ze San Antonia, farmy St. Louis.

Češi nestačili v generálce na Rusy, skončili poslední

Českým hokejistům generálka na mistrovství světa nevyšla. Na závěr Carlson Hockey Games v Brně prohráli s Ruskem 1:4 a skončili poslední v turnaji i celém seriálu Euro Hockey Tour. Z prvenství se v Brně radovali Švédové, které jako jediné čeští hráči v sobotu porazili.

82. výročí zahájení genocidy Kurdů v Dersimu

V sobotu 4. května uplynulo 82 let od zahájení operace „Výprask a vysídlení“. Turecká vláda tak reagovala na nepoddajnost a odbojnost alevitských Kurdů v oblasti Dersim, kteří se nehodili k Atatürkovu heslu – jeden stát, jeden jazyk, jeden národ. Podle velmi konzervativních odhadů bylo tehdy různými a hrůznými způsoby zavražděno tureckou armádou 13 tisíc lidí,...

Plzeň otočila proti Jablonci, na Slavii ztrácí pouze dva body

SLEDOVALI JSME ON-LINE. Fotbalisté Plzně vstoupili vítězně do prvoligové nadstavby a v úvodním kole skupiny o titul doma zdolali Jablonec 2:1 díky obratu v závěru. Úřadující mistři využili sobotní remízy Slavie 0:0 v Liberci a na pražského lídra tabulky z druhého místa ztrácejí už jenom dva body. Viktoria se na stadionu Slavie představí za týden.

Povrch Bennu v perspektivě

Sonda OSIRIS-REx snímkuje planetku Bennu z různých úhlů. Dnes Vás chceme seznámit se snímkem, který nemíří přímo pod sondu, ale je skloněný souběžně s povrchem vstříc horizontu. Díky tomu perfektně vyniknou všechny detaily, kterých je na povrchu Bennu požehnaně. Fotku pořídila 28. března kamera PolyCam ze vzdálenosti 3,6 kilometrů od povrchu. Zorné pole je široké...