80 článků z ÚTERÝ 21.5.2019

Dostálová se v Aréně Jaromíra Soukupa divila delegaci do KLDR: Co tam pět lidí zmůže?

V úterní Aréně Jaromíra Soukupa došlo na palčivá témata posledních dní. V bouřlivém prostředí se ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), poslanec Mikuláš Peksa (Piráti), předseda SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura, lídryně kandidátky do europarlamentu Kateřina Konečná (KSČM) a též jednička pro eurovolby za ČSSD Pavel Poc vyjádřili...

Fajt vyzval ministra, ať se omluví, ministerstvo ovšem tvrdí, že zneužil svého postavení k získání prospěchu

Kauza odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta stále pokračuje. Ministerstvo kultury zveřejnilo výsledky kontroly v Národní galerii, nezisková organizace Transparency International – Česká republika kritizovala Fajtovo hospodaření a právní zástupce Fajta poslal ministrovi Antonínu Staňkovi předžalobní výzvu se žádostí o omluvu. Pokud ministr do sedmi dní...

Rusko uštědřilo lekci Švédsku, zámořský duel ovládla Kanada

Hokejisté Kanady porazili na závěr základní části mistrovství světa v Košicích tým Spojených států amerických 3:0, vyhráli skupinu A a ve čtvrtečním čtvrtfinále se utkají se Švýcarskem. Čtvrtí Američané budou hrát s dosud neporaženým Ruskem. Kanaďané dnes podruhé za sebou a potřetí na turnaji neinkasovali, čisté konto udržel brankář Matt Murray.

Ukrajina zvažuje referendum o mírové smlouvě s Ruskem

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodlá případnou mírovou smlouvu s Ruskem předložit ke schválení všelidovému referendu. Řekl to v úterý ve vysílání televize 112 Ukrajina. Smlouva by se podle předpokladů měla týkat urovnání krize v Donbasu. Kyjev rovněž po Moskvě žádá návrat Krymského poloostrova anektovaného Moskvou před pěti lety, což ale Rusko...

Čech se podle Sky Sports stane sportovním ředitelem Chelsea

Brankář Petr Čech se po konci hráčské kariéry podle televizní stanice Sky Sports vrátí do fotbalové Chelsea v roli sportovního ředitele. Nejprve však proti svému bývalému týmu nastoupí s Arsenalem ve finále Evropské ligy. Poslední trofej své bohaté kariéry se pokusí vybojovat příští středu 29. května v Baku.

Minář by si měl založit stranu, říká Babiš. Debatovat nebude

Lidé mají právo demonstrovat a vyjadřovat svůj názor, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) k protestu na pražském Václavském náměstí. Předseda vlády ČTK současně napsal, že nevidí žádný důvod reagovat na výzvu lídra organizátorů ze spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře k televiznímu duelu.

Beckerovy trofeje půjdou do dražby, loni jí dokázal zabránit

Tenisové trofeje a osobní předměty Borise Beckera půjdou v červenci do dražby. Dnes o tom informoval britský aukční dům Wyles Hardy & Co, který má prodej majetku této německé tenisové legendy na starosti. Cílem aukce je umořit část dluhu, kvůli kterému je proti Beckerovi v Británii vedeno od roku 2017 insolvenční řízení.

Sparta získala norského obránce Vindheima z Malmö

První novou posilou fotbalové Sparty pro příští sezonu je norský obránce Andreas Vindheim. Dosavadní hráč švédského Malmö podepsal na Letné tříletou smlouvu. Podle serveru iSport.cz by za něj Sparta měla zaplatit zhruba 1,3 milionu eur (33,5 milionu korun).

Poslanec Gudenus byl na dně. Viny se ale nezříkám, uvedl

Někdejší poslanec rakouských svobodných (FPÖ) Johann Gudenus, který se spolu s nyní již bývalým vicekancléřem Heinzem-Christianem Strachem (FPÖ) stal ústřední postavou korupční aféry, se obává zveřejnění dalšího kompromitujícího materiálu o sobě. To v rozhovoru s agenturou APA označil za jeden z důvodů, proč se rozhodl odejít z politiky i ze strany.

Brexitový plán premiérky Mayové nepodpoříme, zní z opozice

Labouristická strana nemůže podpořit nově ohlášený brexitový plán britské premiérky Theresy Mayové, protože se nijak zásadně neliší od připravné dohody s Evropskou unií o odchodu Británie z evropského bloku, kterou britská Dolní sněmovna již třikrát odmítla. V reakci na úterní projev předsedkyně vlády to uvedl lídr hlavní opoziční strany Jeremy Corbyn. Zákon...

Sedm tref na mistrovství, Frolík se zařadil mezi rekordmany

Útočník hokejové reprezentace Michael Frolík se gólem na 3:1 do sítě Švýcarů v dnešním utkání světového šampionátu přiřadil k českým rekordmanům. Sedmou brankou na jednom MS napodobil Vladimíra Vůjtka a Martina Procházku, kteří sedm branek nastříleli shodně na turnaji v roce 1997.

Klavírista Lisiecki zahraje v Praze s orchestrem bez dirigenta

Kanadský klavírista Jan Lisiecki v úterý na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro v Rudolfinu zahraje za doprovodu Orpheus Chamber Orchestra vystupujícího bez dirigenta. Členové amerického orchestru ze svého středu vybírají umělecké osobnosti, které se zhostí nastudování jednotlivých skladeb. "Orchestr hrající bez dirigenta a stálého vedoucího je velmi...

Rozvojovým zemím dáme více peněz, slibuje rozpočtový komisař

Sloučení fondů a finančních nástrojů, z nichž EU financuje svou rozvojovou pomoc v různých regionech, do jednoho nového "všeobecného nástroje pro sousedství a rozvojovou a mezinárodní spolupráci" (NDICI) nebude po roce 2020 znamenat celkově méně peněz na tuto oblast. Zástupcům členských zemí to v úterý v Bruselu slíbil komisař pro rozpočet Günther Oettinger.

Parádní rozlučka! Loučící se Nagy vystřelil výhru Slovákům

Útočník Ladislav Nagy rozhodl v posledním utkání své hokejové kariéry o vítězství Slovenska na mistrovství světa v Košicích nad Dánskem 2:1 po samostatných nájezdech. Devětatřicetiletý hráč se nejprve asistencí podílel na slovenském gólu v normální hrací době, v nájezdech pak byl jedním ze dvou úspěšných exekutorů domácího týmu.

Blíží se vydatný déšť. Některým krajům hrozí i povodně

Vydatné srážky v severovýchodní polovině Česka mohou během středy rychle rozvodnit menší toky, dosáhnout mohou prvního či druhého stupně povodňové aktivity, varují meteorologové. V extrémních případech na návětřích hor může ojediněle napršet až kolem 100 milimetrů během 24 hodin, uvedl v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMI). Srážky...

Tunisko po téměř dvou měsících dočasně propustilo Kartase

Tuniský odvolací soud v úterý dočasně po dvouměsíční vazbě propustil činitele OSN Moncefa Kartase, kterého vyšetřuje tuniské protiteroristické oddělení. Informovala o tom agentura Reuters. Kartase zatkly úřady koncem března po příjezdu do metropole Tunisu kvůli podezření ze špionáže. OSN Tunisko vyzvalo k jeho okamžitému propuštění.