feed info

37 článků z ArmádníNoviny.cz

KOMENTÁŘ: Zabraňte Íránu stát se jadernou velmocí

Zastánci jaderné dohody s Íránem zjevně ignorují jaderné aktivity íránské vlády, které ohrožují globální bezpečnost stejně jako bezpečnost Izraele. Zastánci Íránu nešetří kritikou Trumpovy administrativy za zpřísnění sankcí v reakci na íránský nezákonný vzdor. Článek rovněž najdete I na webu Gatestone Institute.


Úterý 30. července 2019



Pondělí 29. července 2019


Francouzské satelity získají lasery pro obranu

Francie 25. července zveřejnila novou vesmírnou strategii (Stratégie spatiale de défense 2019), která nově označuje kosmický prostor za jednu z klíčových oblastí pro zajištění obrany Francie. Francouzská ministryně obrany Florence Parly při prezentaci strategie uvedla, že Francie umístí na oběžnou dráhu průzkumné a „bojové“satelity.


Pátek 26. července 2019



Čtvrtek 25. července 2019


M1299: Nová samohybná houfnice americké armády

Americká armáda (US Army) zveřejnila informace o nové samohybné houfnici M1299 (prozatím nese experimentální označení XM1299) ráže 155 mm. Houfnice vzniká v rámci programu ERCA (Extended Range Cannon Artillery) a v příštím desetiletí začne nahrazovat houfnice M109A6/A7 Paladin. Během vývoje M1299 se v nebývalém rozsahu uplatní nástroje virtuální a rozšířené reality.


Středa 24. července 2019


Transportér Bumerang symbolem finanční krize ruského vojenského průmyslu

Podle Aleksandra Krasovickije, šéfa Vojenské průmyslové společnosti (MIC), se náklady na program nové ruské kolové obrněné platformy Bumerang sníží třikrát (!). Důvod je ten, že ruští subdodavatelé několikanásobně nadhodnocovali ceny. Program Bumerang je tak ukázkovým příkladem finanční krize ruského vojenského průmyslu, kde neexistuje skutečná konkurence a...

Barrett MRAD .300 PRC s karbónovou hlavňou pre USSOCOM?

Všetky zložky amerických ozbrojených síl venovali v uplynulom období mimoriadnu pozornosť ostreľovacím a DMR (Designated Marksman Rifle) puškám. Ak abstrahujeme od možnosti integrovať miniaturizovaný systém riadenia paľby do týchto ručných zbraní, prípadne od experimentov s navádzanou puškovou muníciou, inovácie sa väčšinou týkajú troch oblastí. Ide o ergonómiu...


Úterý 23. července 2019


Polsko vylepšuje nesmrtelné tanky T-72 a vyvíjí nový tank Vlk

Dne 22. června došlo k podpisu smlouvy ohledně oprav a částečného vylepšení 318 tanků T-72M1 polské armády. Výše kontraktu dosahuje 1,75 miliardy zlotých (10,5 miliardy Kč) a jde o jeden z největších projektů polské armády posledních let. Zároveň bylo oznámeno, že polský průmysl připravuje vývoj nového tanku Vlk (Wilk).


Pondělí 22. července 2019


Ostrá síla – nový druh síly v mezinárodních vztazích?

Pokud by z hlediska bezpečnosti bylo současné desetiletí něčím charakterizované, kromě pokračujícího terorismu, mohla by to být „revoluce nových nesmrtících válek“. Dezinformace, hybridní, informační nebo kybernetická válka, to je jen část pojmů, které se v současných médiích ale i odborné obci vyskytují v relativně velkém počtu. Často ve spojení s Ruskem a...

MET-D: Americká armáda testuje robotické obrněné formace

V březnu příštího roku americká armáda (US Army) začne testovat technologické demonstrátory robotických bojových vozidel RCV (Robotic Combat Vehicles). Úkolem testů je ověřit robotický software a hardware, který je nutný k vytváření smíšených lidských a robotických obrněných formací.


Pátek 19. července 2019



Čtvrtek 18. července 2019


Turecko oficiálně vyřazeno z programu F-35

Spojené státy oficiálně vyřadily Turecko z programu F-35 Lightning II, což ve svém prohlášení ve středu potvrdil Bílý dům. Tímto krokem turecké firmy ztratí zakázky za devět miliard dolarů. Naopak Spojené státy musí bez Turecka investovat do programu F-35 dalších 500 až 600 milionů dolarů.

Pardubická RETIA vyvinula první český víceúčelový 3D radar

Společnost RETIA patří k předním českým výrobcům a dodavatelům radarové techniky a speciální elektroniky. Za více než 25 let své existence vyvinula celou řadu unikátních a špičkových systémů, které našly uplatnění v armádním sektoru i u civilních uživatelů. Nejčerstvější novinku z vývoje pardubické firmy představuje radar ReGUARD, který měl českou...


Středa 17. července 2019


Protolab 6×6 PMPV: Fínska vízia chránenej mobility vstupuje do služby

Fínske ozbrojené sily obdržali prvé štyri exempláre nového opancierovaného viacúčelového vozidla Protolab 6×6 PMPV (Protected Multi-Purpose Vehicle). Uzatvára sa tým desaťročný vývoj, na ktorom spolupracoval jeho výrobca, ktorým je firma Protolab Oy a verejná univerzita LUT (Lappeenranta University of Technology). Došlo tak k reálnemu spojeniu špecialistu na navrhovanie...

V Polsku se budou vyrábět americké letecké pumy Mark 82

15. července polská společnost Nitro-Chem, součást Polské zbrojní skupiny (PGZ), získala certifikaci opravňující firmu vyrábět a prodávat letecké pumy Mark 82 (Mk. 82). Pumy vyráběné v Polsku využije především domácí vojenské letectvo, ale Nitro-Chem muže munici prodávat i na třetích trzích.


Úterý 16. července 2019


ERCA: Americká armáda buduje nové dělostřelectvo

Britská společnost BAE Systems získala od americké armády kontrakt na stavbu prototypu vylepšené houfnice M109A7 Paladin s novou hlavní XM907 ráže 155 mm (dlouhou 58 ráží), která byla vyvinuta v rámci programu ERCA (Extended Range Cannon Artillery). Později se počítá s instalací nabíjecího automatu.


Pondělí 15. července 2019


VertiJet: Bojový gyrodyn pro americkou armádu

Společnosti Skyworks Global a Scaled Composites (součást Northrop Grumman) ohlásily společný vývoj nového gyrodynu VertiJet. Obě společnosti gyrodyn nabízejí pro program FVL (Future Vertical Lift) americké armády a zejména pro nejbližší program nového průzkumně-bojového vrtulníku FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft).


Neděle 14. července 2019


Ruský systém protivzdušné obrany S-400 v Turecku

Dne 12. července na turecké letecké základně Mürted přistála tři ruská dopravní letadla, která dopravila do Turecka první části ruského protileteckého a protiraketového systému S-400. Turecko chtělo přitom získat systémy protiraketové obrany již v 90. letech minulého století.