61 článků z PÁTKU 12.7.2019

Tecl se nemůže dočkat. Je znát, že jsem dlouho nehrál, lituje

Slávistický fotbalista Stanislav Tecl je na nadcházející sezonu natěšený asi nejvíc v kariéře. Osmadvacetiletý útočník se totiž vrací na trávníky po dlouhé pauze a operaci kolena, kvůli které s výjimkou tří minut v posledním kole minulého ročníku nehrál soutěžní zápas devět měsíců.

21 polních plodin je nyní k vidění na střeše Národního zemědělského muzea

Přes dvě desítky zemědělských plodin vyseli na střeše Národního zemědělského muzea v Praze na Letné vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Návštěvníci tak mají možnost seznámit se i s méně známými rostlinami českých polí. Ukázky zemědělských plodin na muzejní střeše jsou zlomkem široké škály rostlin, které lidé pěstují nebo dříve...

Veslařky Antošová s Fleissnerovou postoupily do finále SP

Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou postoupily na dvojskifu do finále Světového poháru ve veslování v Rotterdamu. České reprezentantky v Nizozemsku ovládly téměř s dvousekundovým náskokem rozjížďku a využily tak menšího počtu startujících ve své disciplíně.

Hejnová si doběhla pro bronz, Vadlejch na medaili nedosáhl

Zuzana Hejnová doběhla na mítinku Diamantové ligy v Monaku třetí v závodu na 400 metrů překážek. I při třetím letošním startu v prestižním seriálu tak dvojnásobná mistryně světa skončila na medailové pozici. Oštěpař Jakub Vadlejch hodil rovných 81 metrů a obsadil šesté místo.

Karel vždycky tíhl spíš k malování, říká o Gottovi kamarád

Karel Gott v době svého dospívání viděl svou budoucnost spíše v malování než ve zpěvu, míní jeden z jeho vrstevníků. Jako přibližně patnáctiletý na prázdninách u babičky v Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku Gott sice s kytarou často hrál u táboráku, u něhož se mládež scházela, prezentoval se ale hlavně jako budoucí malíř, řekl ČTK Miroslav Chaloupka,...

Matoušek sestřelil Bohemians, Köstl nedohrál

Nový ročník první fotbalové ligy začal výhrou Jablonce nad Bohemians 1905 2:0. Předehrávku prvního kola rozhodla dvěma góly letní posila domácích Jan Matoušek, který se trefil hned v úvodním soutěžním duelu za Severočechy.

Český mladík okusil Liverpool. Kloop mu řekl, ať si to užije

Sedmnáctiletý fotbalový brankář Vítězslav Jaroš se po Milanu Barošovi, Patriku Bergerovi a Vladimíru Šmicerovi stal čtvrtým Čechem, který si zahrál za první tým Liverpoolu. Jaroš ve čtvrtek nastoupil do druhého poločasu přípravného duelu proti Tranmere, které "Reds" porazili 6:0. Trenér Jürgen Klopp mu řekl, ať si utkání vychutná.

Kapské město sužují války gangů. Policii pomohou vojáci

Jihoafrická republika rozmístí v ulicích Kapského Města vojáky, kteří mají policii pomoci potlačit narůstající násilí. Země k podobným bezpečnostním krokům přistupuje většinou jen přes vánoční svátky a během novoročních oslav, kdy v chudších částech města ovládaných gangy významně narůstá kriminalita, napsala agentura Reuters.

Hamáček je lepší vyjednávač než Babiš, tvrdí Veselý

Podle místopředsedy ČSSD Ondřeje Veselého jednání v Lánech ukázalo, že Jan Hamáček je lepší vyjednávač než premiér Andrej Babiš (ANO). Veselý řekl, že Hamáček dokázal s prezidentem Milošem Zemanem dojednat termín odvolání ministra kultury Antonína Staňka i přesto, že měl předseda sociálních demokratů těžší pozici než Babiš.

Lezec Ondra opět na scéně, v Chamonix vyhrál kvalifikaci

Adam Ondra vstoupil do Světového poháru v lezení na obtížnost nejlepším možným způsobem, i když ho v poslední době omezoval zánět v zápěstí. V Chamonix bývalý mistr světa vyhrál kvalifikaci. Martin Stráník z ní postoupil ze sedmého místa, naopak Jan Kříž nenavázal na bronz z předchozího závodu v lezení na rychlost.

Debutant uhájil žlutý trikot, Sagan poražen

Nizozemský cyklista Dylan Groenewegen vyhrál závěrečný spurt nejdelší etapy letošní Tour de France. Šestadvacetiletý jezdec stáje Jumbo-Visma porazil v závěru 230 kilometrů dlouhé trasy Australana Caleba Ewana a připsal si čtvrtý dílčí úspěch na Tour v kariéře.

Kolumbie na justičním rozcestí dobra a zla

Kolumbie je stále má oblíbená země z celé Ameriky, i když ji nyní již sleduji poněkud z povzdálí. Zakořenil jsem v ní už jen třeba z pohledu mých setkání s pěti prezidenty.

Nezastavitelný Djokovič je opět ve finále Wimbledonu

Nejvýše nasazený tenista Novak Djokovič je pošesté ve wimbledonském finále. Srbský obhájce titulu porazil Roberta Bautistu ze Španělska 6:2, 4:6, 6:3, 6:2 a v neděli bude na trávě v All England Clubu útočit na pátou trofej. Pro Bautistu je semifinálová účast životním výsledkem na grandslamu.