55 článků z ÚTERÝ 16.7.2019

Slavní Nizozemci končí po neúspěchu na lavičce Kamerunu

Fotbalisty Kamerunu už nepovedou trenér Clarence Seedorf a jeho asistent Patrick Kluivert. Bývalí slavní nizozemští hráči dostali deset dnů po osmifinálovém vyřazení s Nigérií na mistrovství Afriky výpověď. Oba přitom loni v srpnu podepsali smlouvu do roku 2022.

Rozkol v protiimigrační AfD. Jakým se vydá směrem?

V protiimigrační Alternativě pro Německo (AfD) se v posledních týdnech prohlubuje střet mezi konzervativním a národoveckým křídlem strany. Jeho prozatímním vrcholem byla výzva více než 100 politiků AfD kritizující "kult osobnosti" kolem šéfa strany v Durynsku Björna Höckeho, který je znám řadou radikálních výroků, a následující rozhodnutí nevyslat předsedu...

Přistání na Měsíci ve filmu: blockbustery, dokumenty i fikce

Před padesáti lety jsme poprvé přistáli na Měsíci. Tříčlenná posádka (Neil Armstrong, Edwin Aldrin a Michael Collins) Apolla 11 se 16. července 1969 vydala na nebezpečnou misi a o čtyři dny později nakonec úspěšně sestoupila na povrch Měsíce. Postarala se tak o jeden z největších dnů v historii lidstva. Minulý rok se tato událost dočkala filmového zpracování,...

Ve Skotsku umírá kvůli drogám nejvíce lidí v Evropě

Nejvyšší úmrtnost vlivem drog v Evropě panuje ve Skotsku. Tamní problém oproti minulým rokům vyeskaloval natolik, že dokonce ani v USA není tak vysoká úroveň úmrtnosti. Průměr Velké Británie pak Skotsko překračuje až trojnásobně, odhalily v úterý zveřejněné statistiky provedené The National Records of Scotland.

Simmons podepsal luxusní smlouvu. Vydělá si skoro čtyři miliardy

Australský basketbalista Ben Simmons se podle médií dohodl s Philadelphií na nové pětileté smlouvě s maximálním možným platem 170 milionů dolarů (3,9 miliardy korun). První hráč draftu NBA z roku 2016 už v lize potvrdil své kvality: loni si vysloužil ocenění pro nejlepšího nováčka roku a letos byl poprvé nominován do Utkání hvězd.

Seriál Hra o trůny získal rekordní počet nominací

Závěrečná osmá série dramatického fantasy seriálu Hra o trůny získala 32 nominací na televizní ceny Emmy, což překonalo dosavadní rekord 27 nominací, které v roce 1994 měl kriminální seriál Policie New York. Nominacím dnes kralovala společnost HBO, která je tvůrcem Hry o trůny a která si připsala celkem 137 nominací, zatímco konkurenční Netflix má 117 nominací....

V JAR roste nelegální obchod s kostmi lvů

V Jihoafrické republice roste obchod s kostmi lvů. Šelmy jsou v zemi chovány v zajetí a jejich kosti včetně zubů a drápů se pak prodávají do celého světa, nejčastěji do Asie, napsal list The New York Times.

PSG získalo posilu do obrany, z Dortmundu přichází Diallo

Bývalý kapitán francouzské fotbalové jednadvacítky Abdou Diallo po roce v Borussii Dortmund přestoupil do týmu francouzského mistra Paris St. Germain. Pařížský klub za třiadvacetiletého obránce zaplatil podle médií 32 milionů eur a Diallovi dal smlouvu na pět let.

Více Čechů platí své dluhy včas, nejhorší situace je v Mostě

Schopnost Čechů splácet závazky se v pololetí zlepšila. Na konci června mělo dluhy po splatnosti 6,63 procenta dospělých. Na konci loňského června to bylo 7,14 procenta. Informovalo o tom sdružení Solus, které svým členům umožňuje přístup k informacím o lidech s potížemi se splácením závazků.

Co bude s nádražím Vyšehrad? Praha na něj nemá peníze

Praha se za stávajících podmínek nechystá kupovat chátrající nádraží Vyšehrad, protože cena, kterou za ni vlastník požaduje, je příliš vysoká. Sdělil to radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). O tom, že je secesní nádraží na prodej, informoval deník E15. Podle Chabra již vlastník jedná se soukromým zájemcem.

Bankovní trh ve středovýchodní Evropě roste, v ČR nejstabilnější

Bankovní trh ve střední a východní Evropě v příštích třech letech silně poroste. Česká republika má nejstabilnější bankovní trh v regionu, a přitom je vysoce ziskový, napsala v úterý agentura APA s odvoláním na zprávu o bankovním sektoru ve středovýchodní Evropě za rok 2019, vydanou rakouskými skupinami Erste Group a Raiffeisen Bank International (RBI).

TESS našla planetu u třech červených trpaslíků

Hlavním úkolem TESS je najít exoplanety u blízkých hvězd. Samozřejmě se nabízí otázka, co si máme ve vesmírných měřítkách představit pod pojmem blízké hvězdy. Většinou se tím myslí naše okolí do vzdálenosti zhruba 20 parseků (65 světelných let). Astronomové nejsou naivní a nehledají blízké exoplanety kvůli tomu, aby k nim poslali sondu. Podobné plány budeme...