feed info

54 článků z OSEL.cz

Laserové hodiny s kvantovou ručičkou

Elektrony se pohybují ultra rychle, ale atomová jádra pomaleji. Kvůli rozdílu v jejich rychlostech je obtížné studovat jejich pohyb najednou – výzkum provedený na Technické univerzitě ve Vídni, na kterém se významnou měrou podílel český vědec Dr. Techn. Ing. Václav Hanus, ukazuje způsob jak toho dosáhnout.


Středa 29. ledna 2020



Úterý 28. ledna 2020


Koronavirus Wuhan může být mnohem nakažlivější. Jsou ale i dobré zprávy

Epidemie nového koronaviru se dostala do napínavé fáze. Vychází najevo, že některé původní odhady byly bohužel přehnaně optimistické. Stále více expertů se obává, že Wuhan se nejen šíří mezi lidmi, ale že by mohl být mnohem nakažlivější, než jsme si původně mysleli. Teď ale není rok 2003 a rozhodně není rok 1918. Přicházejí také dobré zprávy a panika...


Pondělí 27. ledna 2020


Podivuhodné organoidy z hadích kmenových buněk vyrábějí jed

Hadí jed se získává ždímáním hadů, které chovají na hadích farmách. Nadějné organoidy z kmenových buněk jedových žláz kobříků kapských by takové farmy mohly nechat vymřít. Rostou skvěle na Petriho miskách a vyrábějí jed, který odpovídá jedu malých ale smrtícich kobříků.


Neděle 26. ledna 2020


Je mikrovlnné záření způsobeno tepelným zářením mezigalaktického prachu?

Ve své nedávné přednášce na Kosmologické sekci ČAS představil Václav Vavryčuk obnovenou verzi hypotézy, že mikrovlnné záření ve vesmíru není reliktního původu, ale jde o tepelné záření mezigalaktického prachu. Podívejme se na tuto hypotézu v kontextu případného odpovídajícího kosmologického modelu a ve srovnání s modelem Velkého třesku.

První varování před koronavirem Wuhan poslala umělá inteligence BlueDot

WHO, CDC a další centra boje proti infekcím do značné míry závisejí na datech od místních vlád a úřadů. Na ty se ale bohužel často nedá tak úplně spolehnout. Proto se objevují umělé inteligence, které monitorují zpravodajství a řadu dalších zdrojů V ohromném množství dat hledají zárodky katastrof.


Sobota 25. ledna 2020


Pozoruhodný americký vojenský dron X-61A Gremlin absolvoval první let

Americká DARPA vyvíjí všestranné drony gremliny. Na svém prvním letu gremlin odstartoval z mateřského letounu C-130A Hercules. V budoucnu by gremlini mohli operovat na speciálních misích, v hejnech jako hrubá úderná síla anebo jako jednorázové levné střely s plochou dráhou letu pro přesné útoky.


Pátek 24. ledna 2020


Stará dobrá skepse

Nemám v úmyslu nikoho přesvědčovat, aby přistoupil na skeptickou filosofickou pozici, vždyť sám si na ni spíš jenom velice rád hraju. Každopádně je to hodně užitečný nástroj v případě zmatku i v situaci hypertrofie všemožných „ismů“. A pro vědu je to možnost naprosto skvělá, možná i jediná.


Čtvrtek 23. ledna 2020


Nová pikosekundová kamera snímá průhledné objekty a jevy

Pokročilá kamera pro ultrarychlé zobrazování využívá starou a osvědčenou metodu fázového kontrastu k natočení obtížně viditelných věcí. Dokáže snímat rychlostí 1 bilionu snímků za sekundu a zachytí rázové vlny ve vodě nebo průlet laserového paprsku krystalickým materiálem.


Středa 22. ledna 2020


Čína přiznala šíření koronaviru z Wu-chanu. Hrozí globální pandemie?

Nový koronavirus si rychle získal pozornost celého světa. Všichni mají v živé paměti SARS, i když je už jasné, že Wuhan je poněkud jiný. Počty nakažených rychle rostou a v Číně po nich pátrají i na palubě vnitrostátních letadel. Před chvílí potvrdili prvního nakaženého v USA. Ve středu se schází krizový výbor WHO.

Jaký halucinogen se nejlépe hodí k terapeutickým účelům?

Psilocybin z magických hub získává vysoký počet bodů v jakékoli klinické studii hodnotící terapeutický efekt na úzkost a depresi. Pokládá se za dobrého kandidáta na finální lék pro pacienty. Na to by ale nakonec nemuselo dojít. Ještě lepší volbou pro praxi je derivát tryptaminu přítomný v někerých rostlinách.


Úterý 21. ledna 2020


Houbičky a LSD versus alkohol, kokain,…

Psychedelika (v překladu z řečtiny „duše zjevnosti“) jsou látky, které nám mění mysl. Jejich rekreační užívání je u nás zakázané. K těm rozšířeným patří LSD, DMT, 2C-B, meskalin, salvinorin A, peyotl, látky v semenech některých svlačců (havajská růže). Nejznámějším přírodním zdrojem jsou psilocybinové houby. Jediné, co je na psychedelických drogách...


Pondělí 20. ledna 2020



Neděle 19. ledna 2020



Sobota 18. ledna 2020


Rajče upravené pro pěstování na základnách mimo Zemi

Technologií prošpikované pěstební systémy, které se čím dál častěji spouští zde na Zemi, budou nedílnou součástí rostlinné produkce vesmírných základen. Zatím je jen hrstka plodin, které lze vměstnat do omezeného prostoru vertikálních zahrad. Nyní k nim můžeme přiřadit modifikované rajče.

Superpočítačová umělá inteligence zničila jedno masové vymírání

Jako když se do sebe pustí Godzilla s King Kongem. Sofistikovaná umělá inteligence, poháněná jedním z nejvýkonnějších superpočítačů světa, zkřížila kordy s největším postrachem paleontologů, děravým fosilním záznamem. Podle všeho to odneslo masové vymírání na sklonku devonu, které se stane pozvolným úpadkem biodiverzity.


Pátek 17. ledna 2020


Pod tlakem: Extrémní lasery NIF upekly nejhustší objekt na Zemi

Co se stane, když vezmete kousíček mědi, tenčí než lidský vlas, a pak ho zmáčknete tlakem 30 milionů atmosfér? Je to jako kdybyste ji propasírovali do jádra Saturnu. Hustota takové mědi se ztrojnásobí, ale její krystalická struktura zůstane prakticky stejná, jako všude kolem nás na zemském povrchu.


Čtvrtek 16. ledna 2020