feed info

5 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Český fyzik Křivánek získal za vynález čoček s korekcí vad zobrazení prestižní Kavliho cenu

Fyzik českého původu Ondřej Křivánek se stal jedním z držitelů prestižní vědecké Kavliho ceny za rok 2020. Sedm laureátů oceněných za přínos v oblasti astrofyziky, nanověd a neurověd vyhlásila ve středu Norská akademie věd. Křivánek, který se věnuje transmisní elektronové mikroskopii, byl vyznamenán v oboru nanotechnologií.

Jeden z nejdelších zaznamenaných migračních letů. Kukačka urazila přes 12 000 kilometrů

Když loni v létě vědci v Mongolsku vybavili pětici kukaček obecných satelitními vysílači, netušili, že zaznamenají jeden z nejdelších migračních letů vůbec. Jedna z nich, kterou pojmenovali podle mongolské řeky Onon, urazila za asi dva týdny přes 12 000 kilometrů ze Zambie do Mongolska. Vědci takový výkon podle serveru BBC nazývají obří vzdáleností.

Crew Dragon se chystá na cestu k vesmírné stanici. NASA odhaduje šanci, že počasí let dovolí, na 50 %

Miliardář a vizionář Elon Musk chce se svou společností SpaceX dostat jednoho dne člověka na Mars. Nyní by tomu mohl být o krok blíž. Jeho raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon by ve středu ve 22.33 SELČ měla vynést na Mezinárodní vesmírnou stanici dva astronauty NASA. SpaceX by se tak stala vůbec první soukromou společností, které se povedl start s posádkou. A navždy by...