29 článků ze SOBOTY 30.5.2020

VIDEO: Podívejte se na start Crew Dragon. Spojené státy po letech vyslaly vesmírnou loď s posádkou

Vesmírné plavidlo Crew Dragon, které spolu s nosnou raketou Falcon 9 vyvinula a provozuje soukromá společnost miliardáře Elona Muska, v sobotu odstartovala vstříc Mezinárodní vesmírné stanici. Jde o první let po devíti letech, kdy do kosmu vyrazila z území Spojených států loď s lidskou posádkou. V roce 2011 USA ukončily program raketoplánů.

Start Crew Dragon se napodruhé povedl, astronauti jsou na cestě k vesmírné stanici

Poprvé po devíti letech od konce programu raketoplánu odstartovala z území Spojených států do kosmu loď s lidskou posádkou. Dvojice astronautů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley letí na palubě plavidla Crew Dragon, které stejně jako nosnou raketu Falcon 9 vyvinula a provozuje soukromá společnost SpaceX.

Explosia slaví 100 let. S výrobou trhavin pomáhají v chemičce i řemeny z kůže argentinských býků

Pardubická chemička Explosia ze Semtína u Pardubic letos slaví 100 let. Její předchůdkyně Československá akciová továrna na látky výbušné vznikla 23. března 1920. Firmu proslavila hlavně plastická výbušnina Semtex, která vznikla koncem padesátých let. A stala se jedním z nejznámějších českých výrobků ve světě. Za dobu existence Explosie ji ale také postihlo...

ŽIVĚ A ČESKY: Bude dnes Crew Dragonu přát počasí?

Ve středu pozdě večer našeho času se oči většiny fanoušků kosmonautiky upíraly k floridské rampě 39A. Na ní stála raketa Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon, do které zhruba dvě hodiny před startem vstoupila dvoučlenná posádka. Na start byly připraveny všechny systémy - loď, raketa, rampa, kosmodrom i Mezinárodní kosmická stanice, kam loď zamíří. Čáru přes...

Crew Dragon odstartoval. Vesmírem letí první soukromá loď, ukončí závislost USA na Rusku

Astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley s novou lodí Crew Dragon odstartovali do vesmíru. Zahájili éru soukromých letů a ukončili devítiletou závislost USA na ruských lodích Sojuz při přepravě mezi Zemí a Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Tam přistanou v neděli v 16:29 SELČ. Ve středu večer odlet zmařily nepříznivé povětrnostní podmínky.