feed info

6 článků z ČT24 - Věda

Americký výzkum tvrdí, že hydroxychlorochin léčí covid-19. Donald Trump slaví, experti mají pochybnosti

Léčba  hydroxychlorochinem snižuje úmrtnost u pacientů s nemocí covid-19, oznámila nová americká studie na více než 2500 pacientech. Informovala o tom nezisková zdravotní organizace Henry Ford Health System a sdílel ji také americký prezident Donald Trump, který léčbu tímto antimalarikem prosazuje. Řada expertů má ale vůči výsledkům studie výhrady.

Italský ledovec se zbarvil na růžovo. Na pohled hezké, z hlediska klimatu varovné, říkají vědci

Svrchní část ledovce Presena v italských Alpách mění barvu na světle růžovou. Příčinou jsou zelené řasy chlamydomonas nivalis, které se vyskytují jak v Alpách, tak i v oblastech kolem severního polárního kruhu, ale také v Antarktidě. Toto zbarvení je sice vizuálně působivé, naznačuje však současně zranitelnost ledovce klimatickými změnami.

Čína prosazuje v léčbě covidu-19 tradiční medicínu. Důkazy o úspěchu chybí

Zatímco se vědci snaží vyvinout očkovací látku proti covidu-19, Peking prosazuje při léčení této choroby tradiční čínskou medicínu. Nedávno zveřejněná oficiální zpráva čínské vlády tvrdí, že 92 procent všech případů nákazy koronavirem v zemi bylo nějakým způsobem léčeno právě prostředky tradiční medicíny, napsal zpravodajský server BBC News.