feed info

43 článků z ArmádníNoviny.cz

Jak se střílelo ve Wisconsinu

Celý svět obletěla zpráva o konfrontaci sedmnáctiletého Kyla Rittenhouse s davem rabujících ve městě Kenosha. Skončilo to dvěma mrtvými a Kylovi hrozí doživotní vězení. Jak se to ale všechno přesně stalo? Článek původně vznikl pro Konzervativní noviny.


Pátek 28. srpna 2020



Čtvrtek 27. srpna 2020


Turecko kupuje další ruské protivzdušné systémy S-400

Na probíhající moskevské vojenské výstavě Armija-2020 Alexandr Michejev, šéf státní vývozní firmy Rosoboronexport, oznámil prodej dalších kompletů S-400 Triumf do Turecka. Rámcová smlouva již měla být podepsána, ale Michajev odmítl ke smlouvě říct jakékoliv další podrobnosti.


Středa 26. srpna 2020



Úterý 25. srpna 2020



Pondělí 24. srpna 2020


Rolls-Royce investuje do revolučního leteckého motoru SABRE

Britský průmyslový gigant Rolls-Royce vytvořil s britskou společností Reaction Engines strategické partnerství. Společně budou vyvíjet technologie hybridního reakčního motoru SABRE (Synergetic Air Breathing Rocket Engine) a hledat cesty pro komercializaci souvisejících technologií v civilní, vojenské a vesmírné oblasti.


Pátek 21. srpna 2020


Nová vojenská sanitka pro Armádu ČR

Armáda ČR převzala první čtyři z 19 objednaných vojenských sanitek, resp. lehkých zdravotnických terénních odsunových prostředků (LZTOP). Vozidla armádě dodala česká společnost Variel na podvozku lehkého terénního vozidla Iveco MUV (Military Utility Vehicle). Výhledově armáda poptává 60 LZTOP.


Čtvrtek 20. srpna 2020


Finsko zvyšuje vojenské výdaje o 50 %

Finsko v příštím roce o polovinu zvýší své vojenské výdaje. Dodatečné zdroje padnou téměř výhradně na nákup nových víceúčelových taktických bojových letadel, které ve finském letectvu nahradí flotilu 55 letadel F/A-18C/D Hornet.

Polský pohled na krizi v Bělorusku

Dne 9. sprna Bělorusové již pošesté vybrali prezidenta své země. Podle oficiálních výsledků vyhrál úřadující prezident Alexandr Lukašenko se ziskem 80,1 % hlasů. Mnoho Bělorusů, včetně Svjatlany Cichanouské (jeden z oponentů Lukašenka; oficiálně získala 10,1 % hlasů), považovalo volby za zmanipulované a rozhodlo se protestovat.


Středa 19. srpna 2020


CAESAR představuje dobrý technický a ekonomický kompromis

Na počátku června 2020 oznámilo ministerstvo obrany, že jako nový typ samohybné houfnice pro Armádu ČR vybralo typ CAESAR od francouzské společnosti Nexter Systems. Vojáci by měli do roku 2026 získat 52 exemplářů, za které státní kasa zaplatí zhruba 6 miliard korun. Po tomto oznámení se objevila široká škála reakcí od pochval po ostrou kritiku, která směřuje na celý...


Úterý 18. srpna 2020


Alexandr Lukašenko: Jak chutná moc

Novela s názvem Jak chutná moc před více než čtvrtstoletím zesnulého československého spisovatele Ladislava Mňačka vzbudila v roce 1967, kdy poprvé vyšla ve Vídni a v Londýně, značný rozruch. Ve světle současných událostí v Bělorusku, kde se autoritativní vládce Alexandr Lukašenko přes týden trvající protesty snaží udržet zuby nehty u moci, je nadčasový děj...

KOMENTÁŘ: Procházka a Hučín za stejnou věc dost možná nebojovali

Článek Kristiána Chalupy, nazvaný „Procházka a Hučín bojovali v jiné době za stejnou věc, ale…“, věnovaný osobě mého nedávno zesnulého otce, generála Radovana Procházky, obsahuje i několik tvrzení týkajících se otcova vztahu k bývalému politickému vězni a pozdějšímu pracovníkovi BIS Vladimíru Hučínovi. I s odstupem dvou týdnů pokládám za potřebné na...


Pondělí 17. srpna 2020


Volby v Bělorusku ‒ silnější vyhraje

Dne 9. srpna v Bělorusku proběhly již šesté prezidentské volby v postkomunistické historii země. Stejně jako v minulosti, i letos po šesté, vyhrál se ziskem 80 % hlasů dosavadní běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Druhá skončila opoziční kandidátka Světlana Cichanouská se ziskem 10 % hlasů.


Pátek 14. srpna 2020



Čtvrtek 13. srpna 2020


Maďarsko kupuje systémy protivzdušné obrany NASAMS. Co Česká republika?

Americký velvyslanec v Maďarsku David Cornstein a maďarský ministr obrany Tibor Benkő společně oznámili začátek uzavření dohody o společném záměru LOI (Letter of Intent) ohledně dodávek amerických střel AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles) do Maďarska. To znamená jediné ‒ Maďarsko střely AMRAAM kupuje pro americko-norské systémy protivzdušné obrany...