feed info

7 článků z ČT24 - Věda

BLOG: Bylo atomové bombardování japonských měst nezbytné?

„Je zřejmé, že diskuse o tom, zda měly být atomové bomby svrženy, bude pokračovat i v následujících letech,“ domnívá se historik Jaroslav Láník. Zastánci tohoto kroku podle něj argumentují úporným průběhem bojů v Tichomoří, kritici zase naopak zpochybňují vojenský význam jaderného bombardování.

V USA mohly kvůli pandemii umřít na rakovinu desetitisíce lidí navíc. Nechávají se méně testovat

Ve Spojených státech se od začátku pandemie covidu-19 o polovinu snížil počet zjištěných onemocnění rakovinou. K tomuto závěru došla nová americká studie, o níž informuje agentura AFP. Její autoři takový vývoj označili za nepříznivý. Způsoben je podle nich odkládáním neurgentních návštěv lékařů a tím, že se lidé pokud možno vyhýbali nemocnicím, protože...

Drak zařval. Loď Crew Dragon se při cestě atmosférou chovala jako živá, řekli astronauti

Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley prohlásili, že jejich loď Crew Dragon při průletu zemskou atmosférou „ožila“ a „vydávala zvuky jako nějaké strašlivé zvíře“. Kosmická loď vracející se z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v neděli dosedla podle plánu na hladinu Mexického zálivu.

Na srpnové obloze zazáří planety a rozetnou ji Perseidy

Pět viditelných planet i každoroční meteorický roj Perseidy jsou „taháky“ srpnové oblohy. Maximum Perseid nastane příští týden, jejich pozorování však letos trochu zkomplikuje Měsíc. Za výlet do míst mimo světelné znečištění pak stojí i pohled na Mléčnou dráhu. Uvedl to tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.