feed info

6 článků z ČT24 - Věda

Brazilské město Manaus dosáhlo zřejmě skupinové imunity proti covidu. Přesto tam případů znovu přibývá

Veřejnost po celém světě je už mnohde unavená bojem proti covidu-19; stále hlasitěji tedy zní hlasy po tom, aby se šíření nemoci „uvolnily otěže“ a virus se nechal projít populací. Ta by pak využila takzvané skupinové imunity. Klíčová otázka ale zní: co by tento experiment přinesl a co by stál? Brazilské město Manaus se touto cestou vydalo.

V Brazílii se letos méně kácí pralesy. O to víc jich ale pohltily požáry, ukazují satelity

Rozsah odlesňování Amazonie od ledna do září letošního roku meziročně klesl. Destrukce amazonského pralesa ale přesto zůstává na citelně vyšší úrovni, než když se ujal vlády prezident Jair Bolsonaro, uvedla agentura Reuters s odkazem na zprávu brazilského ústavu pro výzkum vesmíru. Brazilský prezident namítá, že jeho země se o prales stará příkladně.

Americká armáda testuje brýle s „rozšířenou realitou“ pro psí vojáky

Armáda Spojených států vyvíjí speciální brýle pro bojové psy, které by vojákům umožnily zadávat zvířatům povely na velkou vzdálenost. Novinka má fungovat na principu „rozšířené reality“, což znamená, že brýle jsou zároveň displejem, na kterém je možné psům zobrazovat různé signály. Vývojáři uvedli, že projekt je stále v rané fázi, avšak první...