feed info

5 článků z ČT24 - Věda

NASA na Měsíci vybuduje mobilní síť. Postaví ji pro ni Nokia

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia získal od amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zakázku na výstavbu první sítě pro bezdrátovou komunikaci na Měsíci. Půjde o síť čtvrté generace (4G), kterou bude možné modernizovat na 5G, oznámila v pondělí Nokia v tiskové zprávě.

Laserové centrum ELI Beamlines slaví pět let. Pomáhá s odhalením tajemství vesmíru i vývojem nových léků

Před pěti lety bylo v Dolních Břežanech otevřeno mezinárodní laserové centrum ELI Beamlines. Do plného provozu bylo uvedeno v roce 2018, kdy tam také začaly první výzkumné uživatelské experimenty. Dnes se jedná o jeden z největších výzkumných projektů v České republice a společně s několika dalšími středisky tvoří základ špičkového evropského výzkumu laserů...

Na noční obloze tento týden zazáří prach z Halleyovy komety

Tento týden, v úterý 20. a středu 21. října ráno, dosahuje maxima své každoroční aktivity jeden ze známých podzimních meteorických rojů Orionidy. Rychlé meteory vylétají zdánlivě ze souhvězdí Orionu, které je dobře pozorovatelné už po půlnoci. Letos při pozorování neruší Měsíc, za hodinu proto může zazářit přes 20 meteorů. Roj Orionid je jakýmsi pozdravem...

U Austrálie letos žraloci zabili nejvíc lidí od roku 1934. Příčinou může být pandemie nebo změna klimatu

Útoky žraloků si letos v Austrálii vyžádaly zatím sedm životů, což je nejvíce od roku 1934. S odvoláním na australský úřad na ochranu přírody o tom informovala stanice CNN, podle které nelze jednoznačně určit příčinu smutné bilance. Za vysokým počtem obětí může stát náhoda, chování lidí během pandemie nebo také klimatická změna.

Vědci našli nový geoglyf na planině Nazca. Je to obří kočka

Archeologové na slavné jihoperuánské planině Nazca objevili nový obrazec. Mezi písečnými dunami k takzvaným geoglyfům kolibříka, opice, kosatky nebo postavy, o které se někteří s oblibou (a mylně) domnívají, že jde o kosmonauta, nově přibyla obří kočka. Její stáří vědci odhadují na více než dva tisíce let.