feed info

8 článků z blog.kosmonautix.cz

Novinky kolem startů dvou utajených misí

Shodou okolností se na přelom října a listopadu sešly starty dvou utajených misí pro Národní úřad vojenského kosmického zpravodajství NRO. Jde o mise NROL-108, kterou obslouží Falcon 9 a NROL-101, pro kterou je vyčleněn Atlas V. Na start sice čeká i NROL-44 na raketě Delta IV Heavy, ale tam zatím neznáme termín startu. Ačkoliv spolu jednotlivé mise (velmi pravděpodobně)...

Další odklad Ariane 6

První start nové evropské rakety byl opět odložen a to až na rok 2022. 26. října 13:30 The post Další odklad Ariane 6 first appeared on kosmonautix.cz.

Mars City State Design

V soutěži Mars Society o návrh města na Marsu pro 1 mil. obyvatel zvítězil ze 175 přihlášek mezinárodní projekt Nexus Aurora. 26. října 12:45 The post Mars City State Design first appeared on kosmonautix.cz.

Čerstvé hovězí pro astronauty

Izraelská firma Alef Farm, která loni pěstovala maso na ISS, zahájila program pro 3D „farmaření“ na Marsu a Měsíci. 26. října 9:55 The post Čerstvé hovězí pro astronauty first appeared on kosmonautix.cz.

83. start roku 2020

Ruský navigační satelit Glonass-K1 N°15L odstartoval na raketě Sojuz 2.1b / Fregat M z kosmodromu Pleseck, rampa 43/3, večer 25. 10. 26. října 7:05 The post 83. start roku 2020 first appeared on kosmonautix.cz.

Motory na tuhé pohonné látky Vegy-C jsou otestovány

Nový malý evropský kosmický nosič Vega-C má přinést lepší výkon a také rozšířit možnosti evropské kosmonautiky. Evropská kosmická agentura vede vývoj projektu a spolupracuje s celou řadu firem. Raketové motory na tuhé pohonné látky pro nosnou raketu Vega-C vyvinula společnost Avio a všechny již mají za sebou statické zážehy, které jsou nezbytné k jejich...