feed info

3 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Němečtí vědci zkoumali bezpečnost velkých akcí v době pandemie. Důležité jsou rozestupy a větrání

Německá univerzita v Halle provedla rozsáhlý experiment, s cílem najít nejbezpečnější podobu velkých akcí. Zorganizovala kvůli tomu hudební koncert, kde zkoumala šíření kapének v publiku. Za pomoci počítačově simulovaných scénářů vědci došli k závěru, že řešením je koncert s dostatečnými rozestupy mezi sedadly a kvalitním větráním.

Lidi jsou víc než prázdné vrcholky hor aneb Vždy jsem se cítil svobodný

Narodil se přesně v polovině letních prázdnin roku 1945 a toto datum jako by předurčilo jeho osud. Přestože značnou část života strávil v komunistické totalitě, vždy se snažil své kroky řídit sám a žít co nejsvobodněji. Z malé obce nedaleko Brna se v polovině 70. let přestěhoval na delší dobu na Slovensko do Tater, v té době už také pravidelně jezdil nejen na...

Jako letec RAF utrpěl zranění, bojovat ale nepřestal. Josef Koukal získal in memoriam Řád Bílého lva

Přežil útěk z protektorátu, výbuch letadla, bitvu o Británii, a nakonec i nátlak StB. Teprve letos, 39 let po své smrti, se dopravní a stíhací pilot Josef Koukal dočkal nejvyššího státního vyznamenání. Prezident Miloš Zeman letci, který se do bojů vrátil i navzdory těžkým popáleninám, in memoriam udělil Řád Bílého lva.