feed info

3 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Facebook přestal v USA doporučovat politické skupiny. Má před volbami zamezit šíření dezinformací

Technologická společnost Facebook v pátek oznámila, že uživatelům své sociální sítě v USA dočasně přestane doporučovat veškeré politické a nově založené skupiny. Podle agentury Reuters tím reaguje na volání řady nevládních organizací, jež upozorňují, že v politických skupinách se na sociální síti často šíří dezinformace a organizují se tam extremisté.

Australští vědci objevili největší korálový útes za posledních 120 let. Je vyšší než Eiffelova věž

Australští vědci objevili největší korálový útes nalezený za posledních 120 let. Samostatný podmořský pilíř se nachází na okraji Velkého bariérového útesu. Dosud nebyl zanesený na žádné mapě a přitom je vyšší než většina mrakodrapů světa. Korálové útesy jsou domovem až čtvrtiny všech mořských živočichů. Přestože jsou tyto podmořské pralesy...

Ohřát, srazit, namnožit. České vědkyně prohledávají vzorky odpadní vody, hledají v ní koronavirus

Vzorky odpadních vod kvůli novému typu koronaviru analyzuje čtveřice vědkyň na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze. Inspirovaly se v zahraničí, kde podobné výzkumy můžou pomáhat s vytipováváním dalších ohnisek nákazy. Vzorky s odpadní vodou teď do pražských laboratoří putují z celé metropole i dalších českých měst.