feed info

42 článků z OSEL.cz


Sobota 30. ledna 2021


Česká energetika v kleštích ideologií a politikaření

Naši energetiku čeká v následujících letech a desetiletích nutnost obnovy a přestavby. Naši politici se však místo snahy o její transformaci na základě faktů a odborných znalosti svorně uchýlili k ideologizaci a politikaření. V těchto dnech do značné míry znemožnili racionální postup v následujících letech, což povede nejméně k značnému zdržení. Dochází...

Našli jsme nejvýkonnější urychlovač v galaxii. Nikdo by ho tam nečekal

Astrofyzici využili služeb vysokohorské gama observatoře HAWC v Mexiku a vystopovali zdroj nejsilnějšího kosmického záření v Mléčné dráze. Jenomže to nedává smysl. Na daném místě není nic divokého, obludného ani nebezpečného. Je tam jenom úplně nudné molekulární mračno. Pokud nejde o nějaký omyl, tak je to mrazivá záhada.

Nový pohon kosmických lodí využívá technologii slunečních erupcí

Fatima Ebrahimi z laboratoří PPPL si všimla, že když v tokamaku vznikají magnetické bubliny zvané plazmoidy – díky mechanismu magnetické rekonexe, který bývá k vidění na Slunci při erupcích – tak tyto plazmoidy sviští překvapivou rychlostí. Nakonec vymyslela pohon pro kosmické lodě, který právě plazmoidy využívá.

Vodovod až na družici

Vysvětlovat hydrataci Měsíce jen slunečním větrem, se dostalo do problémů. Vědci přicházejí s vodotečí 380 tisíc kilometrů dlouhou, hlavní úlohu v ní hraje vítr zemský.


Pátek 29. ledna 2021


Víno v egejském prostoru od doby bronzové po dnešek

Víno se pěstovalo a pilo už dřív a taky leckde jinde, ale prostor dnešního Řecka a jeho okolí je unikátní. Navíc tu máme dobré doklady, někdy dokonce zábavné. V řecké antice víno patří k poezii, výtvarnému umění, filosofii i přírodovědě, samozřejmě podle náležité míry.


Čtvrtek 28. ledna 2021


Elektrárna Moorburg – symbol Energiewende

Na konci roku 2020 bylo rozhodnuto o odstavení jedné z největších a nejmodernějších uhelných elektráren v Německu. V provozu byla pouze pět let a její výstavba i konec je symbolickou ukázkou reality a environmentálních dopadů německé Energiewende.

Pixeloco vyvíjejí venkovní střílečku v rozšířené realitě

V podmínkách lockdownu vznikají nové hry. Z některých je cítit stesk po normálním běhání venku, které je teď bohužel vzácností. Pixeloco vyvíjejí outdoorovou střílečku z pohledu první osoby pro rozšířenou realitu, která využívá chytré telefony a digitální mapování sousedství.


Středa 27. ledna 2021


V morálních a politických sporech nefungují fakta, ale osobní zkušenost

Fakta dnes považujeme za svatý grál všech debat. Měl by to být pevný bod, kolem kterého se srovná rozskřípaná realita. Problém je v tom, že to moc nefunguje. Nový výzkum potvrzuje, že lidé ve vyhrocených světonázorových sporech, obzvlášť pokud se týkají morálních záležitostí, více důvěřují a respektují osobní zkušenosti, především ty špatné. Mozek doby...


Úterý 26. ledna 2021



Neděle 24. ledna 2021


Kanada vybuduje výkonnou hydroelektrárnu na výrobu vodíku

Hydro-Québec a ThyssenKrup postaví zařízení s výkonem 88 MW, které ročně vyrobí 11 tisíc tun vodíku a 88 tisíc tun kyslíku. Vodík i kyslík poslouží k výrobě biopalivu z nerecyklovatelného odpadu. Do budoucna Kanada počítá s tím, že bude vodík vyrobený díky hydroelektrárnám vyvážet.


Sobota 23. ledna 2021


Podivuhodný aerogel ždímá ze vzduchu spoustu pitné vody

Jeden kilogram hybridníhio aerogelu, tvořeného polymery a MOFy, ve vlhkém vzduchu vyčaruje 17 litrů pitné vody za den. Nepotřebuje sluneční svit, elektřinu, vůbec nic. Prostě ho jen stačí někam položit, aby k němu mohl vzduch. Podobná zařízení by mohla přispět k řešení chronických problémů s pitnou vodou.


Pátek 22. ledna 2021



Čtvrtek 21. ledna 2021


Jihoafrický MeerKAT ulovil fantastická vesmírná stvoření

Radioteleskopy soustavy MeerKAT vystopovaly dvě slabě rádiově zářící ale jinak zcela obrovité rádiové galaxie, které jsou na obloze navzájem velmi blízko. Do každé z nich by se na délku vešlo asi tak 62 Mléčných drah. Jsou to doslova galaktičtí behemoti.


Středa 20. ledna 2021


Akrotiri na Théře (Santorini)

Minojský překryv starokykladské kultury na sopečném ostrově, s katastrofickým koncem. Možná předloha literárního tématu Atlantidy, spíš ale takový menší Singapur, zato už začátkem pozdní doby bronzové. Vše nasvědčuje tomu, že tam opravdu uměli žít!

Co je třeba vědět před uzavíráním uhelných elektráren?

Poslední události, které se staly v evropské přenosové soustavě ukazují, že odstavování stabilních jaderných a uhelných bloků bez náhrady vede ke zvýšení rizika ohrožení stability sítě a případně i vzniku blackoutu. Pokud si tuto hrozbu naši politici nedokáží uvědomit, může to vést nejen v naší energetické soustavě k velmi nebezpečnému vývoji.


Úterý 19. ledna 2021


Nová nebezpečí z bažin covidových přízraků

Koronaviry sice stále mutují jen pomalu, ale v této době se jich replikuje ohromné množství. Po celém světě se objevují stejné mutace, jimiž se pandemický virus přizpůsobuje šíření mezi lidmi. Máme tu tři nové varianty, „britskou“, „jihoafrickou“ a „brazilskou“, které si zasluhují maximální pozornost. A to je teprve začátek. Octli jsme se uprostřed...


Pondělí 18. ledna 2021


Pokrok v oblasti malých modulárních reaktorů v roce 2020

Minulý rok byl první rok provozování plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov, dokončení se blíží malý modulární vysokoteplotní reaktor HTR-PM chlazený plynem. I v práci na dalších projektech se v minulém roce podařilo dosáhnout značného pokroku. Reaktor NuScale obdržel obecnou licenci v USA. Podívejme se na loňský vývoj podrobněji.


Neděle 17. ledna 2021


Ve vesmíru mohou být červí díry. Jak bychom je mohli najít?

Rovnice obecné relativity ukrývají červí díry. A stále není vyloučeno, že by mohly existovat. Jak ale červí díry najít? Jednou z možností je pátrat po zvláštních zdrojích gama záření, které by mohlo vznikat při střetávání hmoty, vyvrhované z červí dírou, s hmotou v okolním vesmíru. Byl by to opravdu kapitální úlovek.


Sobota 16. ledna 2021


Bakterie na pomoc s nemocí COVID19. Překvapivé souvislosti

Helicobacter pylori nemá dobrou pověst. WHO jej dokonce označuje za jediného známého bakteriálního patogena, způsobujícího karcinom žaludku. Jenže ono je to asi trochu složitější a ukazuje se, že Helicobacter pylori nás může ochránit nejen před salmonelózou a dalšími průjmovými nemocemi, autoimunitami, esofageálním karcinomem, ale zdá se i před závažným...