feed info

3 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Archeologové vykopali na pohřebišti v egyptské Sakkáře další cenné nálezy z období Nové říše

Egyptští archeologové v neděli představili další významné nálezy z vykopávek na pohřebišti v Sakkáře nedaleko Káhiry. Jsou mezi nimi například zdobené sarkofágy, pohřební masky, čtyřmetrový svitek papyru s jednou z kapitol knihy mrtvých či exemplář oblíbené deskové hry senet. Nálezy pocházejí z období Nové říše a vědci je datují lety 1550 až 1070 před...

Kryo-elektronové mikroskopy pomohly při studiu covidu. Vědci z Brna se je snaží zjednodušit

Klíčovými přístroji pro zkoumání virů jsou kryo-elektronové mikroskopy, které umožňují vědcům detailně popsat biologické struktury a jejich vlastnosti. Na to, aby byly tyto vysoce specializované nástroje přístupnější i méně proškoleným pracovníkům laboratoří, se zaměřili v Brně, evropské baště elektronové mikroskopie.

NASA otestovala nejsilnější raketu v historii. Místo osmi minut ale fungovala jen 75 sekund

Podařilo se, i když s menšími komplikacemi. Americká kosmická agentura v noci otestovala raketu, označovanou za nejsilnější v historii lidstva. S její pomocí chce NASA jednou znovu dopravit člověka na Měsíc. Jestli to ale bude skutečně do roku 2024 tak, jak si vedení projektu slibuje, to po mírně nevydařené zkoušce v Mississippi není jisté.