feed info

4 článků z ČT24 - Věda

Zajímají nás teď opětovné infekce a odolnost covidu proti vakcínám, říká mikrobiolog z Cambridge

Sekvenování (čtení genetické informace) může být klíčovou zbraní proti šíření nového koronaviru, říká mikrobiolog z univerzity v Cambridgi Ewan Harrison. Britská varianta, která se na podzim objevila v Anglii, podle něj obsahuje mutace, které jí pomáhají se šířit mnohem snáz. O vědeckém postupu proti nákaze Harrison mluvil v exkluzivním rozhovoru pro Českou...

Karviná, Ostrava i Havířov patří mezi deset evropských měst, kde nejvíc zabíjí znečištěný vzduch

Velká mezinárodní studie odhalila, jak zásadní dopad má znečištěné ovzduší na lidské zdraví. Vědci studovali tento vliv ve více než tisíci evropských měst –⁠ a v první desítce těch, kde znečištění jemnými částicemi připravilo o život nejvíce lidí, se umístila rovnou tři města z Moravskoslezského kraje: Havířov, Karviná a Ostrava.

Brněnská firma postaví výzkumné zařízení pro vesmírnou stanici. Bude se v něm zkoumat imunita nebo recyklace moči

Brněnská společnost SAB Aerospace, která se specializuje na kosmický průmysl, pracuje na vybavení určeném pro Mezinárodní vesmírnou stanici. Podílí se na projektu Biomission 2019 švýcarského podpůrného centra Evropské kosmické agentury pro astronauty Biotesc. Její zařízení má umožnit zkoumání vývoje imunity, protilátek i recyklace moči.