feed info

44 článků z ArmádníNoviny.cz

Fotbalový hooliganism, výtržnosti a násilí má své oběti

Český fotbalista Ondřej Kúdela nakonec odjel na utkání naší fotbalové reprezentace v rámci kvalifikace mistrovství světa ve Walesu. Původně měl však tento třiatřicetiletý obránce pražské Slavie z bezpečnostních důvodů s ohledem na události, které provázely odvetu osmifinále Evropské ligy v Glasgow proti Rangers, zůstat doma.


Úterý 30. března 2021


Američané otestovali střelu ER GMLRS s doletem 150 km

Americká společnost Lockheed Martin na raketové střelnici White Sands Missile Range v Novém Mexiku vyzkoušela vyvíjenou taktickou střelu ER GMLRS (Extended-Range Guided Multiple Launch Rocket System) s doletem až 150 km. Rozvoj taktických raketových sil (resp. zbraní dlouhého dosahu země-země) patří mezi hlavní priority Pentagonu pro nejbližší roky.


Pondělí 29. března 2021


Velitelský rozhodovací proces 101, část 5.

Pátá část seriálu o plánovacím procesu otevře poměrně obsáhlou kapitolu, kterou vystihuje označení „Zpravodajská příprava bojiště“. V závislosti na dostupných informacích a úrovni ji jednotky provádějí více či méně detailní. Základem je definice prostoru naší bojové činnosti a vyhodnocení našeho a nepřátelského působení v oblasti.

Francouzské stíhačky Rafale pro Ukrajinu

Podle ukrajinského modernizačního plánu Vize letectva 2035 Ukrajina do roku 2030 nakoupí až 42 nových západních víceúčelových taktických nadzvukových letounů minimálně čtvrté generace. Podle francouzského portálu Intelligence Online (IOL) Paříž nabízí Kyjevu bojové letouny Rafale.


Pátek 26. března 2021


Střely a rakety hnutí Hizballáh proti Izraeli

Ačkoliv se může zdát, že na izraelsko-libanonské hranici je momentálně klid a oba státy řeší jiné problémy, opak je pravdou. Náčelník generálního štábu izraelské armády uvedl, že hnutí Hizballáh disponuje v Libanonu více než tisícovkou kusů balistických, řízených i neřízených nebo protitankových střel. O jaké zbraně se konkrétně jedná?


Čtvrtek 25. března 2021



Středa 24. března 2021


Malá Gruzie i přes odpor Ruska směřuje do NATO

Gruzie, hornatá země jižního Kavkazu s necelými čtyřmi miliony obyvatel, která je od roku 1991 samostatným státem, byla před osamostatněním součástí Sovětského svazu. Dvě gruzínské provincie, a to Abcházie a Jižní Osetie, vyhlásily ale v roce 2008 formálně samostatnost a jsou v současné době de facto okupovány armádou Ruské federace.


Úterý 23. března 2021


Desátá útočná jaderná ponorka třídy Virginia

Americké námořnictvo (US Navy) uzavřelo se společnosti GDEB (General Dynamics Electric Boat) dohodu o stavbě v pořadí desáté útočné jaderné ponorky (SSN-811) verze Block V třídy Virginia. Současně námořnictvo hodlá výrazně zrychlit výstavbu a údržbu jaderných ponorek.

Zdechovský: Západní Sahara je lakmusový papírek

Tomáš Zdechovský, europoslanec a člen KDU-ČSL, spolu s dalšími europoslanci apeloval na vysokého představitele pro zahraniční věci Josepha Borella, aby podpořil Marocké království ve věci Západní Sahary. Pana Zdechovského jsme proto požádali o komentář k současné situaci, která může zásadně ovlivnit stabilitu Evropy.


Pondělí 22. března 2021


Velitelský rozhodovací proces 101, část 4.

Ve čtvrté části našeho seriálu se podíváme na úkol samotný. Co nám vlastně nadřízený chce úkolem říct, jaké jsou základní pravidla, na co se musíme zaměřit. A hlavně jak pochopit svěřený úkol a jeho roli v úsilí vyššího celku. Tento čtvrdý díl vydáváme zdarma mimo placenou premium sekci.


Pátek 19. března 2021


Další bojová vozidla BTR-4E pro ukrajinskou armádu

Charkovská strojírenská konstrukční kancelář A. A. Morozova (ChKBM; součást Ukroboronprom) dodá ukrajinské armádě a námořní pěchotě dalších 75 bojových vozidel BTR-4E. Současně ChKBM, alespoň podle ukrajinských médií, vyvíjí novou generaci kolových bojových vozidel pěchoty (KBVP) „BTR-5“.

Mechanička vrtulníku: Jde o to, jak dobře děláte svou práci 

V kapse má šroubovák a po trupu letadla se nadporučice Zuzana Lamačová pohybuje ladně a sebejistě. Když slouží, obléká maskáčové montérky a ruce si zašpiní od oleje. Stará se o motory, rotory, podvozky i kola vrtulníků. „Sice neunesu vrtuli, ale protáhnu ruku ke šroubkům a hadičkám, kam se moji mužští kolegové nedostanou,“ říká v rozhovoru.


Čtvrtek 18. března 2021


Izraelské střely Spike-NLOS pro americké vrtulníky Guardian

V únoru americká armáda u břehů Floridy provedla testovací odpal izraelské protitankové řízené střely (PTŘS) velmi dlouhého dosahu Spike-NLOS (Non Line Of Sight) z vrtulníku AH-64E Guardian. Americké bojové vrtulníky využijí Spike-NLOS mimo jiné i k ničení postavení protivzdušné obrany (PVO) protivníka.


Středa 17. března 2021


Íránské balistické střely a drony nad Saúdskou Arábií

V posledních letech dochází ke stále častějším útokům íránských balistických střel a dronů na půdě Saúdské Arábie. Írán hojně využívá jemenskou organizaci Ansar Alláh (známou jako Hútíové) a šíitské milice v Iráku. Eskaluje tak tzv. proxy válku mezi ním a Saúdskou Arábií o vliv v oblasti Perského záliv.


Úterý 16. března 2021


Řízení ÚOHS ve věci nákupu vrtulníků dále pokračuje

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým prvostupňovým rozhodnutím z 2. února 2021 Ministerstvu obrany České republiky rekordní pokutu ve výši 550 000 000 korun za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Rozhodnutí není ale doposud pravomocné, protože ministerstvo obrany se záhy proti rozhodnutí antimonopolního úřadu odvolalo.


Pondělí 15. března 2021


Velitelský rozhodovací proces 101, část 3.

Třetí článek ze série „Velitelský rozhodovací proces 101“ bude prakticky zaměřen na problematiku rozpočtu času, který má velitel k dispozici pro plánování a přípravu jednotky. Rád bych demonstroval různé metodiky analýzy času a jejich vliv na další plánování.


Pátek 12. března 2021