feed info

53 článků z OSEL.cz

Česká diskuze o cestě k uhlíkové neutralitě

V Česku stále pokračuje diskuse o tom, kdy se mají uzavřít uhelné elektrárny a přechod k nízkoemisní energetice. Bohužel je však tato diskuse do značné míry v ideologické rovině mimo racionální realistická řešení. Podívejme se podrobněji na některé zásadní zádrhele související s touto problematikou.

Gravitační čočka gama výkřiku odhalila přízračnou černou díru

Krátké gama záblesky jsou zřejmě výkřiky vyděšených neutronových hvězd, které se divoce srazí a splynou, čímž se odpálí jako kilonova. Když takový výkřik proletí gravitační čočkou, tak můžeme ulovit něco zajímavého. Teď v sítích astrofyziků uvízla černá díra střední velikosti, o hmotnosti asi 55 tisíc Sluncí. Právě po takových stále marně...

Starý mudrc a šikovnej kluk

„To je dobré znamení! Vidím tě docela rád! Vítej, krásná tanečnice, družko při hostině! Přicházíš mi právě vhod. Vezmu si tě domů, budeš mi užitečná! Doma je líp, venku je nebezpečno. Zaživa jsi ochranou proti zlomocným kouzlům, což teprve až zemřeš, jak krásně budeš zpívat!“

Urychlovač LHC na startu nového období urychlování

Symbolický klíč od urychlovače LHC předali zástupci týmů pracujících na vylepšování zařízení zpátky jeho operátorům. Urychlovač se připravuje po intenzivní rekonstrukci k dalšímu období experimentování. Zároveň se objevují stále nové zajímavé výsledky získané analýzou dat nashromážděných během předchozích dvou period jeho práce. Podívejme se na ně.


Úterý 30. března 2021


3D tištěná rektena využívá 5G sítě jako zdroj energie

Těžaři elektromagnetických vln využívají fantastickou příležitost, jakou jim zřejmě neúmyslně nabídli tvůrci 5G sítě. Frekvence těchto sítí jsou plné energie, která si doslova říká o využití. Právě to nabízí unikátní a praktická 3D tištěná rektena, jejíž velikost i tvar připomínají hrací kartu.


Pondělí 29. března 2021



Neděle 28. března 2021


„Kvantová simulace“ předvedla vesmír v první biliontině sekundy

Když smícháte simulace pohybů částic s kvantovým modelováním gravitace, tak dostanete simulace vesmíru v nepatrném zlomku okamžiku po kosmologické inflaci. Celá simulace by se v reálné velikosti vešla do jediného protonu. Asi tak milionkrát. Přesto v ní vědci objevili inflační hala hmoty, která by po sobě mohla zanechat dodnes čitelný otisk v gravitačním vlnění...


Sobota 27. března 2021



Pátek 26. března 2021


Přízračné drama: Něco rozervalo nejbližší hvězdokupu Hyády

Ve vzdálenosti 153 světelných let pozorujeme otevřenou hvězdokupu Hyády. Postupně se rozpadá, ale před časem jí něco dalo pořádně zabrat. Zřejmě se střetla se s objektem o hmotnosti asi 10 milionů Sluncí, jehož gravitace hvězdokupu potrhala. Problém je, že v dané oblasti nic takového není vidět. Prý by to mohlo být prastaré subhalo temné hmoty, které se toulá...


Čtvrtek 25. března 2021


Hluboko v zemském plášti jsou zřejmě pohřbeny kusy cizího světa

Pod Afrikou a pod Pacifikem se nalézají obrovské a přízračné masy superchocholů. Jsou to anomálie hornin s vysokou hustotou, které geology vábí a děsí zároveň. Podle (staro)nové hypotézy to jsou kusy rozervané protoplanety Theia, která se před miliardami let srazila s protoZemí a vytvořila tím Měsíc.

Trvání "pokovidové" imunity aneb nic potěšujícího

Nás, kteří jsme covid v nějaké podobě prodělali, nebo proděláme, asi bude zajímat, jak moc a na jak dlouho nás to před novou infekcí ochrání. Šestice singapurských vědců se to pokusila zjistit a výsledky včera zveřejnila v odborném časopisu The Lancet Microbe.


Středa 24. března 2021


DARPA úspěšně vyvíjí pilotní inteligence. Využijí naše albatrosy L-39

Program Air Combat Evolution (ACE) by měl zavést do leteckých soubojů špičkové umělé pilotní inteligence. Lidští piloti by jim měli důvěřovat a měli by na ně spoléhat ve vyhrocených situacích. ACE brzy vstoupí do fáze leteckých soubojů dronů a v letech 2023-2024 přijdou na řadu autonomní lety upravených albatrosů L-39 pilotovaných inteligencemi.


Úterý 23. března 2021



Pondělí 22. března 2021


Čtrnáct dní a dost?

Nový kultivační systém a útvar označovaný jako iBlastoid nás staví před dilema: Na jak dlouho lze udržet při životě lidské embryo mimo tělo matky? A smíme dělat všechno, co umíme?


Neděle 21. března 2021


Čína prodává po světě smrtící pterodaktyly. Každému a bez otázek

Bojové drony Chengdu Wing Loong II jsou sice méně kvalitní, ale zároveň výrazně levnější než srovnatelné západní stroje. Mohou nést až 12 raket či bomb, takže se s nimi musí počítat. Oproti jiným zemím Čína tyto drony vyváží v „masovém“ měřítku a vyvolává tím globální závody ve zbrojení.

Dřevěné nanogenerátory vyrobí elektřinu při chůzi po podlaze

Dřevo je za normálních okolností pevné a nepoddajné. Když ho ale změkčíme odstraněním ligninu, ať už chemicky anebo se šikovnou dřevokaznou houbou, tak se dějí divy. Vznikne pružné dřevo s houbovitou nanostrukturou, které je možné použít jako piezoelektrický nanogenerátor.

O Bamlanivimabu, AstraZenece Sputniku a létě

Očkovacích látek je nedostatek, lidí na JIPkách přebytek, slibované milionové dodávky vakcín v budoucnu, léto se k nám opět vrátí co by dup a s ním, jak se zdá, dorazí očkovací pasy, které hrozí diskriminací.


Sobota 20. března 2021


Částicoví fyzici polapili kvazičástici odderon

Vysokoenergetické srážky protonů a protonů s antiprotony na urychlovačích LHC v CERNu a Tevatronu ve Fermilabu potvrdily, že existuje kvazičástice odderon, glueball se třemi gluony. Jde o úspěch dnes již vousaté předpovědi z roku 1973.

Očkovat, nebo neočkovat?

Z rostoucího počtu mailů, které nám do redakce chodí po uveřejnění článku v němž je pouhá zmínka o vakcinaci, je zřejmé, jak se názory v této otázce polarizují. Většinou chcete, abychom už konečně napsali pravdu - že vakcinace jsou jen pračkou na peníze a snahou nastolit očkovací otroctví. Argumentujete významnými lékařskými kapacitami, otevřeným dopisem...


Pátek 19. března 2021


Spolubydlící jsou bezpečnější, než si myslíme

Studentské kampusy jsou místa, kde je takříkajíc hlava na hlavě. Proto také, ve snaze šíření covidové pandemie zabránit, byly mezi prvními, které se zavíraly. Poznatky o šíření infekce v komunitě, jíž je přehlížení všeho institucionálního vlastní, dávají odpověď na dlouho diskutovanou otázku - „od koho to vlastně mohu chytnout?“.


Čtvrtek 18. března 2021


Nová hypotéza: Je Oumuamua lívancem zmrzlého dusíku z exopluta?

Kde se vzal mezihvězdný návštěvník ʻOumuamua? Podle nové hypotézy ho na cestu odpálila kosmická srážka, ke které došlo asi před půl miliardou let, na exoplanetě či trpasličí exoplanetě podobné Plutu. Ze své rodné soustavy se za tu dobu ʻOumuamua dostal až k nám. Škoda, že jsme ho neměli možnost prozkoumat zblízka. Snad příště.


Středa 17. března 2021


Supermasivní černé díry se možná zrodily z kolosálních hvězd

Stále nevíme, kde se vzaly supermasivní černé díry ve velmi mladém vesmíru. Podle našich stávajících teorií by neměly dost času ani „potravy“. Co kdyby ale zárodky supermasivních černých děr vznikly v ultimátních explozích supernov, odpálených prvotními megahvězdami s hmotou desítek tisíc Sluncí? Pokud ano, vesmírný teleskop Jamese Webba by je mohl vystopovat.