feed info

28 článků z ArmádníNoviny.cz

Ruská menšina je dávno pevnou součástí naší země

S výbuchy ve Vrběticích na Zlínsku, v nichž figurují jako hlavní postavy ruští občané, příslušníci GRU, se znovu dostaly na pořad dne také debaty o ruské národnostní menšině, která žije desítky let na území naší republiky. V televizních zprávách se objevila interview s několika ruskými usedlíky, z nichž někteří se netajili se svými obavami o budoucnosti.


Čtvrtek 29. dubna 2021


Námořní pěchota testuje robotické raketomety NMESIS

Americká námořní pěchota (USMC) v listopadu minulého roku provedla úspěšný první test pobřežního raketového systému NMESIS (Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System). NMESIS kombinuje protilodní střely NSM (Naval Strike Missile) a robotické vozidlo na platformě JLTV (Joint Light Tactical Vehicle).

Testování samohybné houfnice DANA M2 na Ukrajině

V ukrajinském výcvikovém prostoru Rovno probíhají vojskové zkoušky české samohybné houfnice DANA M2 ráže 152 mm (fotogalerie). V případě kladného výsledku ukrajinská armáda zavede do výzbroje 26 houfnic DANA M2 za 40,3 milionu dolarů (860,5 milionu Kč; 33,6 milionu euro).


Středa 28. dubna 2021


IM-SHORAD: První americké protiletadlové Strykery v Evropě

Americká armáda (US Army) v Německu rozmístila první komplety protivzdušné obrany (PVO) velmi krátkého dosahu IM-SHORAD (Interim Maneuver Short-Range Air Defense) na kolovém podvozku Stryker A1. Úkolem IM-SHORAD je chránit pozemní jednotky zejména před útoky vrtulníků, bitevních letadel a dronů.


Úterý 27. dubna 2021


Zloděj volá: „Chyťte zloděje“

Již téměř celý týden se desetimilionová Česká republika „přetahuje“ se světovou jadernou mocností ve věci výbuchu skladu munice ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém zahynuli dva civilisté, a našemu státu vznikla škoda ve výši minimálně jedné miliardy korun. V neděli se v mimořádném projevu k této otázce po týdenním mlčení konečně vyjádřil prezident...

Ukrajinský raketový oddíl RK-360MT Neptun na podvozcích Tatra

Oleg Korostelov, hlavní inženýr ukrajinské konstrukční kanceláře Luč, se v pořadu Security Talks rozpovídal o plánu umístit pobřežní raketové systémy Neptun na českou kolovou platformu Tatra. Podle ukrajinských médií většina ukrajinských raketových systémů postupně přejde na tatrovácké podvozky.


Pondělí 26. dubna 2021



Pátek 23. dubna 2021


Státní terorismus ve Vrběticích? Važme slova, mají své důsledky

V souvislosti s víkendovou tiskovou konferencí premiéra Babiše a ministra vnitra Hamáčka se ve veřejném prostoru ústy mnoha politiků, komentátorů a analytiků začaly prosazovat nejrůznější termíny. Tu terorismus, tu státní terorismus nebo vojenská agrese. Použití těchto pojmů však s sebou nese závažné následky, jež autoři výroků týkajících se kauzy Vrbětice...


Čtvrtek 22. dubna 2021


Hrdinka z královského letectva nepřežila návrat do osvobozené vlasti

V plzeňské Nerudově ulici je na jednom z domů pamětní deska. Před téměř sto lety z něho vybíhala dívka s aktovkou v ruce, která netušila, jaké zlomové okamžiky si pro ni osud přichystal. Jako Wintonovo dítě odjela do Anglie, kde později sloužila u královského letectva. Život jí vzala letecká tragédie jen pár měsíců po skončení druhé světové války.

RACER: Rozbíhá se výroba evropského supervrtulníku

Rumunské konsorcium RoRCraft dodalo do německého závodu v Donauwörthu společnosti Airbus Helicopters centrální trupovou část prvního demonstrátoru vrtulníku RACER (Rapid And Cost-Effective Rotorcraft). Konstrukčně revoluční RACER je navržen pro cestovní rychlost 400 km/h.


Úterý 20. dubna 2021


Výbuchy ve Vrběticích, Vladimír Putin a dezinformátoři

Česká republika prožívá od soboty události, na které nejsme vůbec zvyklí. Předseda vlády a ministr vnitra na mimořádné tiskové konferenci oznámili, že za dvěma výbuchy muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 stojí agenti ruských tajných služeb Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga. Jedná se o stejné špiony, kteří se pokusili před třemi lety ve Velké...

AH-1Z Viper a UH-1Y Venom: Unikátní schopnosti pro Armádu ČR

V roce 2023 Armáda České republiky získá první bojové vrtulníky AH-1Z Viper (Zulu) a víceúčelové vrtulníky UH-1Y Venom (Yankee). Čeští vojáci vůbec poprvé do rukou dostanou skutečně bojem ověřený „těžký“ high-tech zbraňový systém. Přechod ze stařičkých vrtulníků Mi-24 na špičkové americké bojové stroje Viper / Venom bude pro vojáky bez nadsázky...


Pondělí 19. dubna 2021



Pátek 16. dubna 2021



Čtvrtek 15. dubna 2021


Neměnila bych, přiznává důstojnice ze 71. mechanizované praporu

Poručice Lucie Hudáková má ve své četě třicet jedna mužů, především automechaniků, elektrikářů nebo zbrojířů. Jako velitelka čety oprav roty logistiky se musí orientovat v technice a znát konstrukci vozidel. „Starám se o to, aby veškeré požadavky, které jsou na četu oprav kladeny, proběhly bez problému a dané úkoly byly splněny,“ říká v rozhovoru pro...


Středa 14. dubna 2021


Americká strategie pro nadvládu v elektromagnetickém spektru

Na podzim minulého roku vydalo americké ministerstvo obrany dokument Electromagnetic Spectrum Superiority Strategy, v němž představuje, jak chce své aktivity v elektromagnetickém spektru (EMS) sladit s Národní bezpečnostní strategií 2017 a Národní obrannou strategií 2018 a čelit tak rostoucím schopnostem Ruska a Číny v EMS.


Úterý 13. dubna 2021


Zbraně v rukou dětí v Africe a v Asii

V celých dějinách lidské civilizace se odehrálo mnoho válek, které stály dohromady miliony a miliony životů. Jen za druhé světové války zahynulo na bojištích i v zázemí více než 72 000 000 lidí, z nichž více než polovinu tvořili civilisté, a mezi nimi bylo samozřejmě i mnoho dětí.

Jihokorejská stíhačka KF-21 Boramae vzlétne v roce 2022

V sídle jihokorejské letecké společnosti Korean Aerospace Industries (KAI) v Sacheonu byl poprvé představen první prototyp jihokorejského víceúčelového taktického nadzvukového letadla 4,5 generace KF-21 Boramae (KF-21 Jestřáb). Se začátkem sériové výroby se počítá v roce 2026.


Pondělí 12. dubna 2021



Pátek 9. dubna 2021


Americká pásová vozidla pro Arktidu

Američané, stejně jako Rusové, se začínají znovu připravovat na vojenské operace v Arktidě. V lednu americká armáda vydala novou arktickou strategii Regaining Arctic Dominance. Strategie zmiňuje nutnost náhrady pásových vozidel SUVS (Small Unit Support Vehicles).


Čtvrtek 8. dubna 2021



Středa 7. dubna 2021


Fotbal vyústil v ozbrojený konflikt dvou středoamerických států

Řádění zdivočelých hord fotbalových příznivců ve Velké Británii, ale i v některých dalších zemích patří bohužel již neodmyslitelně k „folklóru“ významných kvalifikačních, ale třeba i ligových utkání v kopané. Světový primát v této smutné záležitosti dlouho drželi chuligáni z Velké Británie. Časem se však ukázalo, že i v jiných zemích se najdou...


Úterý 6. dubna 2021