feed info

5 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Odborníci z Ostravy varují před nanopostřiky ve školkách. Neznají jejich dlouhodobý vliv na zdraví

Nanopostřiky do školek nejsou vhodné. Tvrdí to odborníci z Lékařské fakulty Ostravské univerzity, Státního zdravotního ústavu a Vysoké školy báňské v Ostravě. Varují především před tím, že nanočástice můžou v tělech dětí zůstat několik let. Například firma Nanozone už takhle proti virům a bakteriím ošetřila několik školek v Ostravě. S tím, že je...

Helikoptéra Ingenuity přečkala první noc na Marsu. Před chladem ji chránila izolace a energie v bateriích

Malá výzkumná helikoptéra americké vesmírné agentury NASA jménem Ingenuity úspěšně přečkala první samostatnou noc na Marsu po oddělení od roveru Perseverance, který ji v únoru na rudou planetu dopravil. NASA to oznámila ve svém pondělním prohlášení, podle nějž je to zásadní krok na cestě k prvnímu mimozemskému motorizovanému letu.

Čeští vědci vyvinuli novou protinádorovou látku. Zabraňuje metastazování, nezhoubné buňky nezasáhne

Novou protinádorovou látku vyvinul vědecký tým z Česka. Látka nazvaná mitoDFO využívá toho, že nádorové buňky potřebují více železa. Blokuje tak jeho zpracování, což zabraňuje nádoru v růstu. Článek o výzkumu publikoval časopis Cancer Research, uvedla v úterý za Akademii věd ČR Eliška Zvolánková v tiskové zprávě.

‚Kulacké‘ děti dřely do úmoru na poli. Život Marty Zápotočné ovlivnilo odsouzení jejího otce

V jedenácti letech uslyšela v soudní síni, že její otec má být jako kulak popraven. Prezident Klement Gottwald sice nakonec udělil bývalému důstojníkovi československé armády a veliteli jedné z partyzánských skupin na Vysočině milost, smrt si ale na Josefa Schrammla počkala pouhé tři roky – v roce 1955 utrpěl smrtelný úraz při práci v uranovém dole.